Binnenland
BNNVARA

Eet eens een klimaatpositief eitje

foto: Fotograaf Rob Buiterfoto: Fotograaf Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Eet eens een klimaatpositief eitje

Vanaf deze week is het mogelijk om klimaatneutrale en bovendien diervriendelijke eieren te kopen. Dat is in ieder geval de claim van de mensen achter het bedrijf 'Kipster', in het Limburgse Oirlo.

Eerste ei aangeboden

Deze week boden Kipster-directeur Ruud Zanders en mede-initiatiefnemer Maurits Groen hun eerste ei - naar goede Friese dan wel Limburgse traditie - aan de commissaris der Koning, Theo Bovens aan.

Klimaatneutrale eieren


Van links naar rechts: Ruud Zanders, Maurits Groen en Theo Bovens - Fotograaf: Rob Buiter

Klimaatpositieve eieren

Kipster beoogt klimaatneutrale of zelfs klimaatpositieve eieren te produceren. Het bedrijf doet dat door volledig op elektriciteit te draaien, die ze zelf opwekken met zonnepanelen op de stal. Het bedrijf wekt twee keer meer stroom op dan ze zelf verbruiken. Verder worden de dieren gevoerd met reststromen uit de voedings- en agro-industrie, waardoor er geen landbouwgewassen speciaal worden verbouwd om de dieren te voeden.

De kippen hebben vier keer meer ruimte dan de standaard scharrelkip en een binnentuin waar ze vrij kunnen rondlopen, stofbaden nemen of wat dan ook. De lucht in de stal wordt met speciale 'ioniserende' afzuiginstallaties gezuiverd van fijnstof, een heet hangijzer in de scharrelkippenhouderij.


De binnentuin van het bedrijf. Fotograaf: Rob Buiter

Doordat Kipster een vijfjarig contract heeft afgesloten met supermarktketen Lidl, hebben ze ook een economisch gezond bedrijf neer kunnen zetten. De eieren zijn zelfs minder duur dan biologische supermarkteieren.

Haantjes gaan niet verloren

Naast eieren verkoopt Kipster ook 'haanburgers'. In de legkippenhouderij worden normaal gesproken alle haantjes die uit het ei kruipen direct vergast of verhakseld. Die leggen immers geen eieren. Maar in dit systeem worden deze haantjes alsnog gewoon afgemest, in een tempo dat ruim twee keer lager ligt dan dat van de beruchte 'plofkippen'. Ook de haantjes gaan dus niet verloren.

Dierenwelzijnclub zijn enthousiast

Wakker Dier is opvallend enthousiast over Kipster. In een persbericht zegt de dierenwelzijnclub dat ze normaal vooral boos zijn op supermarkten. Nu steken ze Lidl in radiospotjes een dikke veer in de kont, omdat de supermarkt het heeft aangedurfd om met een vijfjarig contract deze duurzame kippenhouderij mogelijk te maken.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie