Binnenland

Volkert Vintges: van actie naar invloed

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkert Vintges: van actie naar invloed

Deze zomer duikt Vroege Vogels in het eerste uur tussen 7 en 8 de diepte in met een gast uit de natuur- en milieuwereld. Elke zondag staat weer iemand anders centraal. Een soort zomergast dus, op stap met één van onze verslaggevers. Vanmorgen start Vroege Vogels de serie radioportretten met Volkert Vintges.

Van activist op de barricaden bij de kerncentrale van Dodewaard tussen het traangas van de ME, tot geridderde directeur van een door de overheden gerespecteerde milieu-organisatie. De nu 66-jarige Volkert Vintges studeerde in de jaren 70 biologie in Nijmegen en kwam in het actiecircuit terecht. Een van de eerste acties die hij mede organiseerde was het protest tegen kernenergie, bij de kerncentrale in Dodewaard, in 1980.

Quote

De luis in de pels van de provincie

Clemens Cornielje

Later, als directeur van de GNMF, was het niet alleen meer actievoeren tegen, maar constructief meedenken met provincie, gemeentes en burgers hoe je een beter milieu wél voor elkaar krijgt. Van het actievoeren tegen kernenergie tot het zelf realiseren van een burgerwindmolenpark. Onlangs nam hij na 18 jaar directeurschap van de Gelderse Natuur- en Milieufederatie (GNMF) afscheid. Bij dat afscheid kreeg hij van de Commissaris van de Koning Cornielje van Gelderland een lintje opgespeld. Cornielje noemde Vintges daarbij "de luis in de pels van de provincie."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie