Binnenland

Korpschef opent discussie over hoofddoek bij politie

foto: Politie Canadafoto: Politie Canada
  1. Nieuwschevron right
  2. Korpschef opent discussie over hoofddoek bij politie

De Amsterdamse politie wil de discussie aanzwengelen of agentes een hoofddoek mogen dragen bij hun uniform, als het niet lukt om meer agenten te werven met een migranten-achtergrond.

Dat zegt Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg op NPO Radio 1 in een reactie op een bericht in het Algemeen Dagblad.

Op dit moment mogen agenten in Nederland geen geloofsuitingen dragen, zoals een ketting met een kruisje, een keppeltje of een hoofddoek. In Canada, Amerika, Schotland en Engeland is een hoofddoek bij het politiekorps al ingevoerd.

Luister naar het hele gesprek met Pieter-Jaap Aalbers in het NOS Radio 1 Journaal:

Korpschef Aalbersberg over hoofddoek bij Amsterdamse politie

Discussie

De hoofddoek in het korps wil Aalbersberg op de agenda zetten als de werving van allochtoon politiepersoneel achterblijft. De Amsterdamse politie streeft ernaar om bij de nieuwe instroom van agenten in het korps de helft uit agenten te laten bestaan met een migranten-achtergrond. "Als dat niet lukt, zullen we met elkaar de discussie moeten voeren over het wenselijk is dat we een hoofddoek toestaan", aldus Aalbersberg in het NOS Radio 1 Journaal.

'Er zijn andere mogelijkheden om diversiteit te vergroten'

In Radio EenVandaag gingen oud-PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch en Marianne Poot van de VVD-fractie in Amsterdam met elkaar in debat.

Oud-PvdA Kamerlid Ahmed Marcouch is voorstander van het toestaan van hoofddoekjes bij politie-agenten. "Je hoort in beginsel moslima's met een hoofddoek niet te discrimineren. Dus je godsdienst mag best zichtbaar zijn in je beroep", aldus Marcouch. "Moslima's worden vanwege hun hoofddoek bij veel werkgevers uitgesloten. De neutraliteit van een diender zit niet in hun pak, maar in de wet die zij handhaven."

Luister naar het gesprek met Ahmed Marcouch en Marianne Poot:

Amsterdamse politie wil hoofddoekjes toelaten

Amsterdamse VVD-raadslid Marianne Poot is tegen hoofddoekjes bij de politie: "Het is een goed idee om diversiteit bij politie te vergroten. Maar slecht idee om hoofddoekjes toe te staan. Politie heeft neutrale uitstraling nodig in de gezagsverhouding. Dat geldt overigens ook voor kruisjes en keppeltjes. Er zijn wel andere mogelijkheden om diversiteit te vergroten in het korps."

'Gedragscode politie is discriminerend'

Volgens Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens, zou de gedragscode van de Nationale Politie indirect discriminerend kunnen zijn.' Dat vertelde ze donderdag in Dit is de Dag. Sinds 2011 geldt een gedragscode bij de Nationale Politie waarbij religieuze uitingen niet te combineren zijn met het uniform.

College Rechten van de Mens over hoofddoekjes politie

'Indirecte discriminatie kan in bepaalde situaties echter wel gerechtvaardigd zijn', legt Van Dooijeweert uit. 'Maar voor ons weegt ook het recht van arbeidsparticipatie zwaar.' Moslima's die hun hoofddoek willen dragen, kunnen nu niet functioneren als agent. 'Op het moment dat een agente wel haar hoofddoek zou willen dragen, kan ze bij het College voor de Rechten van de Mens klagen', aldus Adriana van Dooijeweert. 'Je zou dan best een zaak kunnen hebben.'

Ster advertentie
Ster advertentie