Binnenland
KRO-NCRV

Dreigende uithuiszetting: 'Een optie nu is slapen op luchtbed in een klaslokaal'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dreigende uithuiszetting: 'Een optie nu is slapen op luchtbed in een klaslokaal'

Gezinnen die uit huis worden gezet, vanwege bijvoorbeeld een huurachterstand, overlast of (drugs)criminaliteit, worden aan hun lot overgelaten. Daarover schrijven de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman gezamenlijk in een rapport. De Hilversumse school van directeur Jeldau Veenstra is bezig met het voorkomen van een uithuiszetting. Er zijn weinig opties. "We denken nu een aan luchtbed in een klaslokaal waar ze kunnen slapen", zegt ze in Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Gezin met getraumatiseerde kinderen op straat'

"Het gezin wordt volgende week uit huis geplaatst. Dat zagen we al een beetje aankomen", vertelt Veenstra. "We hebben nog geprobeerd via een rechtszaak dat tegen te houden." De moeder van het gezin is gevlucht voor huiselijk geweld en heeft geen sociaal netwerk, vertelt de basisschool directeur. "We hebben geen oplossing. Dus over een week staat dit gezin met drie getraumatiseerde kinderen op straat."

Veenstra: "We denken nu aan een luchtbed in een klaslokaal waar ze dan 's avonds kunnen slapen. De opvangen zitten vol en Veilig Thuis grijpt pas in op het moment dat ze letterlijk op straat staan, en de gemeente doet onvoldoende."

Grote probleem wordt niet opgepakt

"Ik denk dat het mis gaat bij de samenwerking tussen de verschillende hulpinstanties. Dus dat Veilig Thuis pas gaat ingrijpen als het gezin daadwerkelijk op straat staat, dat de gemeente zegt 'dit is een woon-probleem, wij doen niks met deze situatie'. Dus iedereen pakt een klein onderdeel van een probleem waardoor eigenlijk het grote probleem niet wordt opgepakt."

Over acht dagen wordt het gezin uit huis gezet, vertelt Veenstra. De basisschooldirecteur zegt open te staan voor alle suggesties. "Op straat staan is geen optie." Als je wilt helpen kan je contact opnemen met de Spraakmakers-redactie via spraakmakers@kro-ncrv.nl.

Luister hieronder het hele item in Stand.nl terug. Je hoort het gesprek met Jeldau Veentra vanaf 5min10:

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie