Binnenland
WNL

'Verveling is nooit een argument om spullen kapot te maken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verveling is nooit een argument om spullen kapot te maken'

Verveling is nooit een argument om spullen kapot te maken en mensen te bedreigen, zegt VVD-Tweede Kamerlid en Rotterdammer Antoinette Laan in WNL Opiniemakers. "Als je normen en waarden hebt meegekregen, dan maak je deze afweging niet."

"'Verveling

Na de avondklokrellen waren er opnieuw zogenaamde deskundigen die verveling als de verklaring voor wangedrag aandroegen. Volgens Laan wordt er al veel gedaan om die verveling tegen te gaan. "Laten we niet vergeten hoeveel geld er in Nederland wordt uitgegeven aan buurtcoaches en projecten om dit te ondervangen. Maar daar zie je die rellende kinderen niet bij terugkomen, want die hebben daar geen zin in."

Spanning en sensatie

Opiniemaker en FD-journalist Jean Dohmen vermoedt vooral sensatiezucht bij de relschoppers. "Je kan zoeken naar allerlei sociologische verklaringen, maar wat ik zag waren jongeren die uit waren op een verzetje." Dohmen nam dat ook waar in interviews met rellende jongens uit Amstelveen. "We weten allemaal hoe het puberbrein werkt. Zij waren duidelijk op zoek naar spanning en sensatie."

Dohmen pleit voor harder optreden. Ook juicht hij het toe dat ouders nu worden aangesproken op het gedrag van hun kinderen. "Je blijft gewoon met je fikken van andermans spullen af. Dan kun je het er vervolgens over hebben of die kinderen goed zijn opgevoed. Je zult die ouders maar de kost moeten geven, kinderen zijn niet altijd aan een lijntje te houden. Maar ik vind dat je hard moet optreden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie