Binnenland

Vreemdgaan, ruzies, moord: het soapachtige leven van de tureluur

BNNVARA
foto: Vroege Vogels/Kees Vennekerfoto: Vroege Vogels/Kees Venneker
  1. Nieuwschevron right
  2. Vreemdgaan, ruzies, moord: het soapachtige leven van de tureluur

Ruzies, vreemdgaan, echtscheiding, moord: het leven van een tureluur is net zo spannend als de gemiddelde soap. Wim Tijsen houdt het leven van de vogels bij, net als de soapfan trouw GTST bekijkt.

In Vroege Vogels vertelt Tijsen over het tragische lot van de dochter van de weduwe van Ouwe Bil in de Balgzandpolder.

In 2017 volgde Vroege Vogels in een paar afleveringen het leven van tureluur C73, oftewel de 'Dochter van de weduwe van ouwe Bil'. Vijftien jaar geleden werd zij door Wim Tijsen geringd en sindsdien weten we precies wat ze heeft gaan, met wie en waarom. Helaas is zij sinds augustus vorig jaar is ze niet meer gezien: wat is er gebeurd?

De Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil

Ouwe Bil was de langstlevende tureluur in Wim's onderzoek. Hij werd bijna twintig jaar oud - en was vernoemd naar onderzoeker Cees Bil. Tureluurs zijn nogal trouw, dus bleef Ouwe Bil jarenlang bij zijn vrouwtje C06. Na Bil's dood was zij de Weduwe van ouwe Bil en toen zij -ook al vrij oud- nog een dochter kreeg werd dat de 'Dochter van de Weduwe van Ouwe Bil'.

GTST Tuutjes

Wim Tijsen van Landschap Noord Holland volgt al meer dan twintig jaar het wel en wee van de tureluurs bij Den Oever. Op Facebook doet hij op een smakelijke manier verslag van de ruzies, het vreemdgaan, de echtscheiding en zelfs van moord. Onder de titel GTST Tuutjes is alles te volgen en maakt Tijsen alles mee: de meeste tureluurs heeft hij namelijk zelf geringd.

Dankzij deze ringgegevens kan hij precies zien hoe de stamboom van de tureluurs in elkaar zit. De Dochter bleek een slimme tante, want zij ging niet naar Portugal of Afrika om te overwinteren maar naar Engeland. Daarom was zij altijd als eerste terug in de polder bij Den Oever en kon ze het beste plekje uitzoeken om te broeden.

Als haar partner nog niet gearriveerd was dan had hij het nakijken. Omdat zij zo vaak gezien werd (en dankzij alle publiciteit) werd de Dochter een beroemdheid. En waar ze nu gebleven is? Na vorige zomer bleef het stil rondom de Dochter en Tijsen denkt dat ze zeer waarschijnlijk dood is.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie