Binnenland
AVROTROS

De moeder van Janot liep in het ziekenhuis corona op: 'Het heeft het afscheid nemen heel erg bemoeilijkt'

foto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. De moeder van Janot liep in het ziekenhuis corona op: 'Het heeft het afscheid nemen heel erg bemoeilijkt'

Je kan in een café geen biertje bestellen zonder je QR-code te laten zien, maar een ziekenhuis loop je gewoon binnen zonder dat iemand naar je vaccinatiestatus vraagt. En dat roept vragen op. Onder meer bij Janot Laval. Zijn moeder Olga Laval, heeft in het ziekenhuis corona opgelopen. Ze is vorige maand overleden in het Maastricht UMC, waarschijnlijk ten gevolge van een hersentumor.

"Op een scan zagen ze een plekje op haar hersenen. Ze zou een biopt krijgen, dan halen ze een klein stukje uit de hersenen om duidelijkheid te krijgen wat het precies aan de hand was. Toen ze van die biopt aan het herstellen was op een 2-persoons kamer heeft ze corona opgelopen. Haar buurman hoestte wel heel erg veel. We dachten nog: als het maar geen corona is", vertelt Janot Laval.

Waarom wordt niet iedereen getest?

Lavals moeder werd voor de operatie getest op corona en was toen nog negatief. "Wij, mijn broer en ik en onze partners hebben ons ook laten testen en waren ook negatief." De uitslag van de biopt was niet goed, het bleek te gaan om een kwaadaardige tumor.

Lavals moeder had nog maar 1 prik gehad toen ze werd opgenomen. "Het was niet mogelijk in het ziekenhuis een tweede prik te krijgen. Waarom wordt niet elke patiënt getest op corona? En waarom hoeft bezoek geen QR-code te laten zien?"

Zijn moeder werd terminaal, maar moest door corona ook in quarantaine. Er mocht een persoon in volledige bescherming naar binnen. Dat maakte het afscheid nemen nog verdrietiger. Het Maastricht UMC zegt dat het een heel verdrietige casus betreft, "waar wij momenteel onderzoek naar doen over wat precies gebeurd is. Omdat het een individuele casus betreft, kunnen wij er geen nadere mededelingen over doen."

Kritisch kijken naar nieuw ongevaccineerd personeel

"Voor wat betreft de maatregelen om de kans op overdracht van besmettingen te minimaliseren volgen wij nauwgezet de landelijke richtlijnen. Dat betekent bijvoorbeeld dat patiënten die voor een operatie naar het ziekenhuis komen vooraf worden getest op corona. Andere patiënten alleen bij klachten."

Zo'n 90 procent van het zorgpersoneel is nu gevaccineerd. Maar we weten niet wie wel en wie niet. Zorgpersoneel is ook niet verplicht zich te laten vaccineren. En daar ligt natuurlijk een spanningsveld. Want wat weegt zwaarder: de privacy van zorgmedewerkers of de zorg voor kwetsbare patiënten. Wim van Harte van Rijnstate Arnhem zegt kritisch te kijken naar het aannemen van ongevaccineerd personeel. "Als iemand niet gevaccineerd is, kijken we of we dat wel willen."

De moeder van Janot liep in het ziekenhuis corona op: 'Het heeft het afscheid nemen heel erg bemoeilijkt'

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie