Binnenland

Goudprijs naar recordhoogte: zo werkt handelen in goud

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goudprijs naar recordhoogte: zo werkt handelen in goud

Nooit eerder was goud zo duur als deze week. Gisteren werd het record van september 2011 vermorzeld: omgerekend kost een kilo goud nu 53.400 euro. Dat zorgt voor drukte bij goudhandelaren.

"We zien nu al dat het aantal mensen dat bij onze kantoren een afspraak maakt, fors toeneemt", zegt goudwisselaar Johan de Ruiter. Zijn bedrijf heeft tientallen kantoren in Nederland en Belgiƫ. "Gisteren waren er al dubbel zoveel klanten als normaal. Dus we verwachten wachtrijen volgende week."

De prijs van goud stijgt al geruime tijd, vertelt De Ruiter. "Voor corona was er al een aanloop naar de vraag vanwege alle onzekerheden, ook de ruzie tussen China en de VS. En nu zien mensen dat er miljarden in de economie worden gepompt. Iedereen weet dat er geld uit niets wordt geschapen, dus mensen denken: dat kan niet goed zijn."

Goudbaren

Bij het bedrijf van De Ruiter komen mensen om te kopen en te verkopen. "Mensen die goud kopen als zekerstelling voor hun vermogen zijn eigenlijk niet bezig met de koers, maar willen hun vermogen veilig stellen. Mensen weten dat goud al 6000 jaar als betaalmiddel dient. Dat heeft zich gewoon bewezen."

Goudverkoop gaat in grote en kleine hoeveelheden. "Veel mensen kopen het liefst kleine baartjes van 50 of 100 gram, ook als ze grotere hoeveelheden nemen. Dat doen ze met het oog op dat de prijs nog verder stijgt. Dan zijn kleine baartjes gemakkelijk verhandelbaar."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie