Binnenland
AVROTROS

'2018 wordt het jaar van de hergroepering'

foto: Radio EenVandaagfoto: Radio EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. '2018 wordt het jaar van de hergroepering'

Wat worden de trends in het nieuwe jaar? Hoe gaan we komend jaar als samenleving met elkaar om? Trendwatchers Richard en Lieke Lamb schoven aan in de speciale 'Hallo 2018'-uitzending van Radio EenVandaag. Volgens hen wordt 2018 het jaar van de 'hergroepering'.

"Mensen gaan elkaar opzoeken in nieuwe verbanden," vertelt Lieke. Dit wordt makkelijk gemaakt door de alsmaar verdere opkomst van social media. Richard Lamb legt uit hoe dat werkt: "Mensen organiseren zich steeds meer en laten dat via social media zien. Daar kunnen anderen dan makkelijk op inspelen, en vervolgens meedoen of dat proberen tegen te houden. Die groepen laten zich horen tegenover de politiek of de media."

Terug naar 2017

Een jaar geleden verwachtten de trendwatchers een 2017 dat in het teken zou staan van opschudding, ontlading en ontluistering. "Dat zag je bijvoorbeeld bij verkiezingen, met de opkomst van populistische partijen. Uiteindelijk hebben andere partijen toch een coalitie kunnen vormen," aldus Richard. Hij verwacht dat dit bij de komende gemeenteraadsverkiezingen nog een rol zal spelen. "Daar kunnen proteststemmen weer op gaan komen."

Volgens Lieke Lamb is de verdere digitalisering van de maatschappij de belangrijkste trend van het afgelopen jaar is geweest. "Dat zorgt voor onzekerheid, want zijn onze banen dan nog wel veilig? Wat moet je jongeren leren en meegeven? Wat voor werk is er in de toekomst, waar zij op voorbereid moeten worden?"

Quality time, 'frobots' en de media

Als resultaat van het vorige jaar zoeken in 2018 mensen elkaar weer op, vertelt Richard. "Mensen organiseren zich in kleine initiatieven, die tot grote initiatieven leiden. De vraag is: hoe maken we er een leuke wereld van samen?" Volgens Lieke gaat het ook om meer 'quality time' met elkaar: "We moeten goed voor elkaar zorgen."

Gevraagd naar nog twee belangrijke trends voor het komende jaar, verwacht Lieke nog meer opkomst van 'frobots', een zelfbedachte term. "Dat zijn robots waar we bevriend mee gaan raken, apparaten die je heel goed kennen. Dat kan ook gewoon je telefoon zijn."

Richard wijst nog op ons veranderende mediagedrag. "Lineaire televisie is echt passé. Hele sectoren kunnen zomaar verdwijnen als er niets verandert."

Richard en Lieke Lamb over de verwachtingen voor 2018

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, voor de speciale 'Hallo 2018'-uitzending vanuit VondelCS. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie