Binnenland
BNNVARA

Zonder insecten, geen fruit: het belang van de metselbij

foto: P. van Breugel Veghelfoto: P. van Breugel Veghel
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonder insecten, geen fruit: het belang van de metselbij

De appel- en perenbloesem staat op knallen! En, met de stijgende temperaturen zal het niet lang meer duren. Dan is het wel zo lekker als er precies op dat moment ook voldoende insecten rondvliegen om de bloemetjes te bestuiven. Want: zonder insecten, geen fruit! Fruitteler Desirée Krijger uit het Zeeuwse Driewegen heeft daar iets iets heel slims op gevonden, vertelt ze in Vroege Vogels.

Metselbijen in de boomgaard

In het najaar 'oogst' Krijger cocons van metselbijen uit speciale bijenhotels die ze in haar boomgaard heeft opgehangen. Nadat ze zorgvuldig de mijten en andere parasieten van de cocons heeft afgespoeld, verdwijnen de cocons in de koelkast, waar ze in winterrust gaan.

Ongeveer twee weken voordat Krijger denkt dat de bloesem in bloei gaat komen, haalt ze de cocons er weer uit en legt ze die in opengeknipte melkpakken, achter gaas (tegen de vogels) weer in de boomgaard. "Met een beetje geluk komen ze dan precies op het moment dat de bloesem bloeit uit hun cocons", zo hoopt Krijger.

Superbestuivers

"Metselbijen zijn superbestuivers", zegt Lucien Calle, insectendeskundige van Landschapsbeheer Zeeland. "Omdat ze zo snel en vooral 'slordig' te werk gaan, morsen metselbijen veel meer stuifmeel dan honingbijen. Daardoor bestuift een metselbij evenveel bloemen als ongeveer honderd honingbijen." Met 10 duizend cocons van metselbijen in haar boomgaard, heeft Krijger dus dezelfde capaciteit in huis als een miljoen honingbijen, ofwel een kleine honderd bijenvolkeren.

Calle is niet bang dat het bevoordelen van de metselbijen een probleem vormt voor andere wilde bijen. "Ten eerste vliegen deze bijen hooguit een paar honderd meter. Ze komen dus ook niet ver buiten de boomgaard. Ze vliegen ook maar heel kort. Wanneer die vliegperiode precies samenvalt met de bloei van het fruit, dan is er zó veel stuifmeel voor handen, dat andere wilde bijen daar geen problemen van ondervinden."

'Hoe beter de bestuiving, hoe boller de peren'

Toch breekt Calle ook een lans voor alle andere bestuivers. "Met ons project 'Meer natuur voor pittig fruit' proberen we de natuur en de insecten op alle mogelijke manieren te stimuleren. Het is bekend dat een grotere diversiteit van bestuivers de oogst ook echt ten goede komt." Krijger kan dat alleen maar beamen. "Hoe beter de bestuiving, hoe boller de peren. Als er te weinig bestuivers rondvliegen, krijg je veel dunnere peren dan wanneer je veel insecten in je boomgaard hebt!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie