Binnenland
NOS

Advocaten Nabil B. staan op dodenlijst: 'Belachelijk, we doen gewoon ons werk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advocaten Nabil B. staan op dodenlijst: 'Belachelijk, we doen gewoon ons werk'

De advocaten van de kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. hebben van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid te horen gekregen dat ze op een dodenlijst staan van de onderwereld. "Het is natuurlijk belachelijk dat als je gewoon je werk doet, je dit soort gevaar loopt," zegt één van hen, Peter Schouten, in het NOS Radio 1 Journaal.

Schouten weet ongeveer 1,5 maand dat hij op de dodenlijst staat, zei hij in het programma. "Maar toen ik me vorig jaar aanbood, wist ik natuurlijk ook dat dit soort gevaar er was."

Eerder werd ook de optie besproken om anoniem als advocaat voor de kroongetuige op te treden. Dat wilde Schouten ook niet. "Ik wil me niet laten intimideren. Als je dat doet, dan word je toch beïnvloed en ga je jezelf misschien corrigeren."

'Te weinig informatie'

Hoewel de advocaat meer dan een maand op de hoogte is van de dreiging, vindt hij dat de NCTV meer had moeten delen. "Ik ga natuurlijk niet vertellen wat ik precies wel en niet weet, maar het is in ieder geval veel te weinig."

Hij heeft zelf al geprobeerd om meer informatie van de NCTV te krijgen. "Ik vind dat je als beoogd slachtoffer het recht hebt om zoveel mogelijk te weten. En een geheim bewaren lukt mij als advocaat ook wel."

Derk Wiersum

De vorige raadsman van B., Derk Wiersum, werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Daarvoor, op 29 maart 2018, was ook de broer van Nabil B. al geliquideerd in Amsterdam.

Op dat moment waren de hoofdverdachten in de zaak, Ridouan Taghi en Saïd R., nog voortvluchtig. Taghi werd vorig jaar december aangehouden in Dubai, R. werd twee maanden later opgepakt in Colombia.

advocaten dodenlijst

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie