Binnenland
KRO-NCRV

Vacature in de onderwereld: wie neemt de plaats van Ridouan Taghi in?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vacature in de onderwereld: wie neemt de plaats van Ridouan Taghi in?

Twee maanden geleden zijn Ridouan Taghi en zijn rechterhand Saïd Razzouki veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen. Maar ook in de onderwereld geldt volgens misdaadjournalist Chiel Timmermans het gezegde 'De een zijn dood, is de ander zijn brood'. Bij Spraakmakers bespreken we wie de mogelijke opvolger van Taghi is.

Video niet beschikbaar

Hoewel het lastig is in te schatten, denkt AD-journalist Chiel Timmermans dat het met de invloed van Taghi inmiddels echt gedaan is. Sinds zijn neef en advocaat veroordeeld is, is het belangrijkste doorgeefluik naar de buitenwereld afgesloten.

Bolle Jos

Op dit moment lijkt er één iemand in het gat te zijn gesprongen dat Taghi achterliet, vertelt Timmermans. Op dit moment is de Brabander Jos Leijdekkers (bijnaam: Bolle Jos) het belangrijkste kopstuk van de internationale cocaïnehandel in Nederland. Wie is deze Jos Leijdekkers, die deze week precies twee jaar op de Nationale Opsporingslijst en de Europese lijst met meest gezochte criminelen staat?

"Hij wordt gezien als de opvolger van Taghi, omdat hij volgens inlichtingendiensten enkele drugslijnen van hem zou hebben overgenomen", zegt Timmermans. Ondanks zijn jonge leeftijd (33 jaar) was hij goed in het regelen van mensen in de haven. "Hij had corrupte contacten en uithalers die de cocaïne uit containers haalden. Door hen goed te belonen en veel werk te geven, werd hij populair", aldus Timmermans. Eerst werkte Leijdekkers voor andere grote cocaïnehandelaren, maar later ging hij ook zelf transporten organiseren.

Inmiddels staat er een beloning van 200.000 euro op zijn hoofd. Twee keer zoveel als toentertijd op Taghi. "Dit laat zien hoe graag politie en justitie hem willen hebben", zegt de misdaadjournalist.

Marteling en geweld

'Bolle Jos' wordt dan ook niet alleen gezocht voor internationale drugshandel. Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de vermissing en mogelijke dood van Naima Jillal; een vrouw die waarschijnlijk ook actief was in de drugshandel.

"Er zijn foto's opgedoken waarop zij gemarteld wordt. Haar hand mist vingers en deze lijken op haar schoot te liggen." Leijdekkers stond al bekend als gewelddadig, onder meer door een veroordeling voor een schietpartij op jonge leeftijd.

Turkije

Justitie zoekt al jaren naar Bolle Jos, die ondergedoken zou zitten in Turkije. Hij is al twee keer opgepakt en weer vrijgelaten. Er gaan geruchten dat hij een grote som geld heeft neergelegd om op vrije voeten te komen, vertelt Timmermans.

Toch sluit het net rondom Bolle Jos zich steeds verder, denkt de misdaadjournalist. "Vorig jaar zijn bijvoorbeeld enkele familieleden kortstondig opgepakt. Zijn moeder en zus worden vervolgd voor witwassen, met Rolex horloges en een appartement in Dubai. Ze worden aangepakt om te laten zien dat ze hem kunnen raken."

Rechtszaak

Dit jaar zal er ook een rechtszaak tegen hem starten, waar hij bij verstek veroordeeld kan worden. Timmermans: "Het is vreemd dat een kopstuk uit de Nederlandse criminele wereld zonder aanwezigheid wordt vervolgd. De vraag is of hij een verdediging of advocaat heeft als hij niet wordt gepakt." Bij die aanpak plaatst Timmermans zijn vraagtekens. "Is dit dan hoe onze rechtsstaat werkt?"

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie