Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Laatste etappe Giro en de kinderen van Hans Asperger

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Laatste etappe Giro en de kinderen van Hans Asperger

Alweer de laatste etappe van een enerverende Giro d'Italia gaat vandaag van start. Het peloton koerst haar laatste kilometers, door Rome. NOS Langs de Lijn zorgt voor verslag. Ook houden ze je op de hoogte van de laatste ontwikkeling bij de Grand Prix van Monaco. Verder besteedt OVT aandacht aan Hans Asperger, die actief deelnam aan de praktijken van het naziregime. En in De Oversteek van Radio Doc vertellen vluchtelingen hoe ze het heft in eigen hand namen en de zee naar Europa overstaken. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Sportweekend

De Giro bood de wielerfan drie weken lang vermaak maar vandaag komt het tot een einde. In Rome worden de laatste kilometers verreden en worden de gekleurde truien voor het laatst uitgedeeld. De kans is groot dat de laatste rit eindigt in een massasprint. Wie gaat er met overwinning aan de haal? Weet Viviani nog een keer de rest voor te blijven?

In Monaco scheuren er weer Formule 1 bolides door de straten van het belastingparadijs. Langs alle jachten en door de bekende tunnel hopen de fans van Max Verstappen op vuurwerk van de jonge coureur. Commentaar en updates van al het sportgeweld hoor je vandaag bij NOS Langs de Lijn.

De kinderen van Hans Asperger

Hans Asperger, de Oostenrijkse kinderarts die zijn naam gaf aan het syndroom van Asperger, was actief deelnemer aan de praktijken van het naziregime. Hij zou zijn medewerking hebben verleend aan het euthanasieprogramma voor mensen die door de nazi minderwaardig werden geacht.

Dat blijkt uit recent onderzoek van Herwig Czech, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Autism en uit het boek Asperger’s Children van Edith Sheffer. Historicus en NIOD-directeur Frank van Vree las de publicaties en is vanaf 10.00 uur te gast bij OVT voor uitleg.

De oversteek naar Europa

Over heel 2017 kwamen 186.000 migranten aan op de Zuid-Europese kusten, de helft minder dan in 2016. Het totale aantal bootvluchtelingen neemt af, maar in januari 2018 wisten op de hele Middellandse Zee nog steeds 5.747 mensen Europa te bereiken, 206 mensen verdronken. Dat zijn de cijfers. Achter die cijfers zitten slachtoffers van oorlog en geweld, armoe en uitzichtloosheid. Maar wat weten we eigenlijk van deze mensen?

In De Oversteek vertellen vluchtelingen hoe ze het heft in eigen hand namen en de zee naar Europa zijn overgestoken. Een radiodocumentaire van Heleen Hummelen, te horen bij Radio Doc vanaf 21.00 uur.

En verder vandaag

  • De strijd tegen online wraakseks vanaf 19.00 uur bij Reporter Radio: één op de acht jongeren heeft weleens een naaktfoto van zichzelf naar iemand anders gestuurd. En daar wordt vaak misbruik van gemaakt, zo blijkt uit cijfers van hulporganisatie Helpwanted. Zestien jaar na het eerste geval zijn er nog steeds geen wetten waarin wraakporno expliciet strafbaar wordt gesteld. Die komen er wel aan, maar hoe groot is de pakkans van daders eigenlijk?
  • Bij De Perstribune is vanaf 12.00 uur Marwil Straat te gast. Ze neemt afscheid als zendermanager van Radio 4. In het tweede uur komt oud PSV-voetballer Edward Linskens langs.

Fijne zondag!

Ster advertentie
Ster advertentie