Binnenland
MAX

Onbegrip en spanningen: oorlog in Oekraïne heeft invloed op het Sovjet Ereveld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbegrip en spanningen: oorlog in Oekraïne heeft invloed op het Sovjet Ereveld

Deze dagen staan we stil bij alle Nederlandse oorlogsslachtoffers, maar in Leusden worden ook ruim 800 gesneuvelde Sovjet militairen herdacht. Die liggen op het Sovjet Ereveld. Vanwege de oorlog in Oekraïne is daar nu discussie over. In Villa VdB een gesprek met Remco Reiding, directeur van de Stichting Sovjet Ereveld.

Negatieve associatie

Reiding zegt over de spanning: “Je merkt dat mensen de Sovjet Unie direct associëren met Rusland, en Rusland met ‘slecht’. Dit kwam vroeger door de Koude Oorlog en zien we nu weer, vanwege de oorlog in Oekraïne,” aldus Reiding. Hij ziet vooral het aantal abonnementen op grafstenen teruglopen en dat mensen hun abonnement opzeggen. “Met een abonnement sponsor je onderzoek van het identificeren van de onbekende graven.

Respect

Dit is volgens Reiding onterecht. “Mensen die hier gevochten hebben voor onze vrijheid hebben niks te maken met de situatie van nu. De Sovjet Unie was ook heel anders dan het Rusland van nu. De mensen die hier gesneuveld zijn komen uit Oekraïne, Georgië en alle andere landen uit de Sovjet Unie. De mensen die gesneuveld zijn verdienen respect.” Volgens hem is het een tijd waarin uitleg en begrip hoger op de agenda moet komen. “Dat begrip creëer je door naar elkaar te luisteren en stil te staan bij het verleden.”

Geen officiële herdenking

Dit jaar is er geen officiële herdenking, vanwege de oorlog in Oekraïne. Net als voorgaande Corona Jaren, komen vertegenwoordigers apart. Vrijwilligers leggen op 3 mei, in aanloop naar 4 mei tijdens een informele bijeenkomst bloemen op alle graven. Op 9 mei, Overwinningsdag in de meeste staten van de voormalige Sovjet-Unie, zijn diplomaten welkom op het Ereveld. Zij komen ieder op een eigen tijdstip.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie