Naar homepage
Binnenland

'Stoppen met kroongetuigen geen optie'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stoppen met kroongetuigen geen optie'

Het stoppen met de inzet van kroongetuigen is geen optie. Dat zegt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos in Spraakmakers. "Eigenlijk gooi je dan de handdoek in de ring. Het is zwichten voor deze afschuwelijke elementen."

De link tussen de moord op advocaat Derk Wiersum en het feit dat hij de kroongetuige in de zaak Ridouan T. bijstond, wordt in brede kring gelegd. En daarmee wordt de vraag opgeworpen of dat middel van de kroongetuige niet te veel gevaar oplevert voor betrokkenen. Eerder al werd ook de broer van de kroongetuige vermoord.

"Hoe problematisch de inzet van kroongetuigen ook is, bepaalde zaken kunnen niet zonder", aldus De Roos. "Soms moet je met boeven, boeven vangen."

Eérst beveiliging

Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten wil één dag na de moord een 'pas op de plaats'. "Het probleem is in mijn ogen onoplosbaar. De inktvlek is oneindig groot. Feit blijft dat mensen altijd wraak kunnen nemen."

Van Oosten wil op korte termijn dat er beveiliging geregeld wordt voor de mensen die nú gevaar lopen. Daarnaast moet er volgens hem een inhoudelijke discussie plaatsvinden of het instrument van de kroongetuige gehandhaafd moet blijven.

'Duivels dilemma'

Misdaadjournalist Wouter Laumans, schrijver van het boek Mocro Maffia, noemt de inzet van kroongetuigen 'een duivels dilemma'. "Deze strafzaak draait om de kroongetuige, die is cruciaal. Als je nu zegt: de advocaat en de broer van de kroongetuige zijn geliquideerd, dus we stoppen er mee. Wie wint er dan?"

Niet stoppen

Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) werkte twaalf jaar voor de politie en negentien jaar als officier van justitie. "Ik vind dat we niet moeten stoppen met kroongetuigen. Het middel leidt ertoe dat we mensen kunnen oppakken die achter dit soort verschrikkelijke aanslagen zitten."

Hij vindt het inzetten van de kroongetuige één van de weinige middelen die we hebben om de criminelen die aan de touwtjes trekken, aan te pakken. "Ik accepteer niet dat die mensen vrij wegkomen."

Meer geld

Van Dam vindt dat het bedrag dat op de aanhouding staat voor zware criminelen, aanzienlijk verhoogd moet worden. Als het nodig is om daar enkele miljoenen van te maken 'dan moeten we dat doen'.

Op korte termijn moet er iets gedaan worden aan de beveiliging van mensen van de politie en justitie: "Er zal een aparte professionele organisatie moeten komen die zich bezighoudt met dit soort dingen en dan zeg ik óók dat daar meer geld naartoe moet gaan."

Ster advertentie
Ster advertentie