Binnenland
NOSNTR

Rabin Baldewsingh presenteert plannen tegen racisme en discriminatie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rabin Baldewsingh presenteert plannen tegen racisme en discriminatie

Rabin Baldewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme. Baldewsingh presenteerde vandaag voor het eerst zijn Nationaal Rapport. Hij vertelt over zijn plannen in Nieuws en Co.

Rabin Baldewsingh presenteert plannen om racisme en discriminatie aan te pakken

Sinds Baldewsingh is aangesteld als Nationaal Coördinator is hij druk bezig geweest met het opstellen van het Nationaal Rapport. Want als Rabin wordt gevraagd hoe het nu zit met de aanpak van racisme in het land, antwoordt hij; 'Niet best. Wat we zien is dat discriminatie in ons land toeneemt. Al voor het vierde jaar is door discriminatiebureaus aangetoond dat het aantal meldingen behoorlijk naar boven gaat en dat baat mij zorgen.' Niet alle punten op het rapport hebben het gehaald, maar een paar wel. Zo moet de Nederlandse overheid excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Ook moet de Rotterdamwet worden herzien. Daar staat in dat bijvoorbeeld bij de politie en boa's mensen met een hoofddoek op mogen werken.

Naast die punten wil de NCDR ook dat Keti Koti, de jaarlijkse herdenking van de afschaffing van het slavernij, een nationale feestdag wordt en dat eens in de vijf jaar 1 juli een vrije dag zou moeten zijn. Ook kunnen nabestaanden van tot slaaf-gemaakte straks kosteloos hun achternaam veranderen. Ook gaat er een groot onderzoek plaatsvinden naar moslimdiscriminatie. 'Als het gaat om de meldingen die binnenkomen bij de politie dat het merendeel van de klachten te maken heeft met discriminatie tegen moslims. Als je kijkt naar discriminatie op grond van geloof, dan is het zo dat zelfs 80% van de meldingen betrekking heeft op islamitische Nederlanders.'

Baldewsingh is trots op de plannen. 'De reden dat ik trots ben is omdat de aanpak van racisme vanuit de overheid momenteel onder vijf ministeries valt. Heel veel mensen zijn er mee bezig en ze doen maar wat, er is nooit samenhang geweest. Nu gaan er in gecoördineerde vorm versterkingen plaatsvinden volgend jaar om te komen tot het wegwerken van racisme en discriminatie.'

item rabin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Rabin Baldewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Rabin Baldjiewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Rabin Baldjiewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Ster advertentie
Ster advertentie