Binnenland
NOS

Rabin Baldjiewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rabin Baldjiewsingh is de nieuwe Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

Ruim een half jaar is Rabin Baldjiewsingh nu de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en onder zijn leiding moet een nationaal programma worden opgesteld en uitgevoerd om uitsluiting tegen te gaan. Deze zomer zal Baldewsingh zijn actieplan presenteren en hij vertelt erover in NOS Met het Oog op Morgen.

Rabin Baldjiewsingh over zijn actieplan tegen discriminatie en racisme

Kanteling

Baldjiewsingh vertelt. "Een grote uitdaging, zo zou ik mijn werk omschrijven. Het zit hem erin dat we nog altijd niet zo ver zijn als samenleving om te erkennen dat er in Nederland sprake is van discriminatie en racisme. Dat dat in systemen ingebakken is als het ware, en omdat we dat niet willen erkennen zijn we niet in staat om oplossingen daar aan bij te dragen."

"Het feit dat ik hier ben gekomen als nationaal coördinator is dankzij het feit dat er 2,5 jaar geleden een kanteling heeft plaatsgevonden door de grote Black Lives Matter demonstraties. Door de hele discussie rondom zwarte piet en het grote schandaal de toeslagenaffaire, en dag de Minister President erkende dat er sprake was van een systematisch probleem, die kanteling stelde de discussie, maar daarmee zij we nog niet veel meer opgeschoten. Afgelopen week werd bekend dat er een toename is van meldingen van discriminatie. Discriminatie op grond van herkomst, maar ook antisemitisme, en voor mensen uit de lgbtq-community. Vooral mensen met een beperking. Als je ziet dat de percentages gegroeid zijn, dan zie je dat het een grote uitdaging is", vervolgt Baldjiewsingh.

Twee voor twaalf

"Wat mij betreft wordt het twee voor twaalf. Wat willen we nou met elkaar, welke samenleving zien wij met elkaar voor ogen? Ik hoop dat ik als nationaal coördinator, met als programma een verschil ga kunnen maken en trots kan zijn."

"De reactie van de staatssecretaris op de toeslagenaffaire, daar maak ik me zorgen om. Ook heb in de pers kunnen lezen dat er beweging is, ik vind het ontzettend spannend waar het kabinet mee gaat komen. Als het kabinet toegeeft dat er sprake is van racisme, dan ben ik daar heel erg blij mee. Dat er sprake is van erkenning. Ik heb tegen het kabinet gezegd, u benoemt mij een zelfstandige rol, en die rol zal ik pakken. Daar waar het niet goed gaat, ga ik de vinger op de zere plek proberen te leggen."

OOG baldeswin

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie