Binnenland
BNNVARA

Paddenstoelen verdwijnen door droogte (maar niet allemaal)

foto: Fotograaf CReuversfoto: Fotograaf CReuvers
  1. Nieuwschevron right
  2. Paddenstoelen verdwijnen door droogte (maar niet allemaal)

De droge zomers en warme winters van de afgelopen jaren dreigen ook voor paddenstoelen desastreus uit te pakken. Vooral de zeldzamere soorten die afhankelijk zijn van fijnsparren worden niet meer gezien. Het is een indirect gevolg van de droogte. Deskundige Rob Chrispijn legt in Vroege Vogels uit waarom hij zich hard maakt voor paddenstoelenreservaten.

paddenstoel droogte

Door de droogte verzwakt de fijnspar en op dat moment krijgt de letterzetter, een kever die in staat is om sparren te verwoesten, de vrije hand. De larven vreten zich een weg door de boom, waardoor die het loodje legt. Daarmee verdwijnen ook de paddenstoelensoorten die in symbiose leven met fijnsparren.

70% van de sparren dood

Het meest zichtbaar zijn de gevolgen van droogte in de een paar jaar geleden in het leven geroepen paddenstoelenreservaten in Drenthe. Deskundige Rob Chrispijn heeft zich jaren hard gemaakt voor die reservaten. Bosbeheerders laten die percelen bos dan zoveel mogelijk met rust om de paddenstoelen goed te laten gedijen. Maar nu ziet hij met lede ogen hoe in een aantal percelen de fijnsparren doodgaan. "In één perceel is 70% van de sparren dood", constateerde hij deze week, "een dramatisch gezicht".

Quote

Rob Chrispijn

In één perceel is 70% van de sparren dood, een dramatisch gezicht

Forse melkzwam

"De bijzondere paddenstoelensoorten die van fijnsparren afhankelijk zijn, zitten ondergronds op het wortelstelsel van een boom, die vormen daar een verbinding mee. De zwamdraden van de paddenstoel wikkelen zich om de wortelpuntjes. De paddenstoel geeft de spar voedingsstoffen en water en die krijgt daar suiker voor terug", legt Rob Chrispijn uit. Eén van de soorten die te lijden heeft van de wegkwijnende sparren is de forse melkzwam, een soort die vooral in Scandinavië voorkomt maar in Nederland zeldzaam is. Ook de kopervlokkige gordijnzwam, die nauwelijks in Nederland wordt gezien, dreigt door de droogte te verdwijnen.

Naar buiten

Toch is het niet alleen kommer en kwel in de paddenstoelenwereld. Door de regenachtige dagen van de afgelopen week is dít juist het moment om paddenstoelen te gaan kijken. Rob Chrispijn: "Ze zijn nu op hun mooist. Ik wil iedereen aanmoedigen om juist in deze tijd naar buiten te gaan!"

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie