Binnenland
AVROTROS

Te weinig capaciteit dreigt voor het analyseren van coronatesten: 5 vragen en antwoorden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Te weinig capaciteit dreigt voor het analyseren van coronatesten: 5 vragen en antwoorden

Het lijkt erop dat de laboratoria het grote aantal coronatesten binnenkort niet meer aankan. Dat schrijft de Volkskrant. Door de oprukkende omikronvariant bereiden GGD’s zich voor op 200 duizend PCR-testen per dag in de teststraten, alleen kunnen de laboratoria maar 100 duizend testen per dag analyseren. Daarom vijf vragen over de laboratoriumcapaciteit in Blok&Toine.

1. 200 duizend testen per dag zijn er straks nodig. Hoe komt men aan dat getal?

Volgens Bert Mulder, arts-microbioloog van het CWZ-ziekenhuis Nijmegen, is dat ‘het aantal testen waar de GGD in januari op rekent naar aanleiding van de komst van de omikronvariant’.

2. Het ziet er naar uit de laboratoria het niet aan kunnen. Hoe komt dat?

Dit komt doordat er bij de aanbesteding voor de testcapaciteit in Nederland, het Dienst Testen, van het Ministerie van VWS, maar rekening is gehouden met zo'n 100 duizend testen per dag.

3. Hoe erg is het dat er een tekort dreigt te komen?

Het tekort zal leiden tot langere wachttijden maar voornamelijk raken we het zicht op het virus kwijt. Nederland komt al uit een periode met records aan besmettingen van wel meer dan 20.000 positieven testen per dag. Gelukkig dalen die cijfers wel weer licht, maar de verwachting is wel dat dit weer zal stijgen met de opkomst van de omikronvariant.

4. Onlangs is het advies gegeven om bij klachten eerst zelf te testen, antigeentesten. Moeten we daar dan niet eerst volledig op in zetten?

De antigeentesten zijn heel bruikbaar als extra hulpmiddel, alleen zijn deze minder betrouwbaar dan de PCR test van de GGD. Wel zou het voor de komende tijd met de omikronvariant goed zijn om ook antigeentesten laagdrempelig beschikbaar te stellen.

5. Kan dit probleem nog opgelost worden?

De makkelijkste manier om zicht te krijgen en te houden, is het veel lager houden van het aantal besmettingen. Deze moeten dus niet weer oplopen tot recordhoogtes, om ze vervolgens dan weer omlaag te brengen met een strenge lockdown. "Ik denk dat er nu meer moet gebeuren."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie