Binnenland
BNNVARA

Het lawaaiigste stiltegebied, de Krimpenerwaard krijgt deze 'prijs'

foto: NEFOMfoto: NEFOM
  1. Nieuwschevron right
  2. Het lawaaiigste stiltegebied, de Krimpenerwaard krijgt deze 'prijs'

In stiltegebied Vlist in de Krimpenerwaard wordt de meeste herrie gemaakt. Dat blijkt uit de verkiezing van ‘Het lawaaiigste stiltegebied’, die in december van start ging. De prijs bestaat uit een paar symbolische gehoorbeschermers en in Vroege Vogels vertelt CDA Tweede kamerlid Wytske Postma waarom zij in de jury zit.

De verkiezing is een initiatief van de federatie NEFOM (Nederlandse Federatie Omgevingslawaai Motorvoertuigen). Vooral motorrijders zorgen voor veel overlast. Vrijdag heeft Postma de prijs, de symbolische gehoorbeschermers, overhandigd aan de burgemeester van de Krimpenerwaard.

Motorfiets is de grootste herriemaker

De motorfiets wordt door 45 procent van de inzenders gezien als veruit grootste herriemaker, als je hierbij bedenkt dat vliegtuigen (Limburg) en auto’s (Circuit van Zandvoort) door aangemelde gebieden zijn genoemd, is het wel duidelijk we echt kunnen spreken van een motorfiets probleem. De oorzaak hiervan ligt voor een groot gedeelte in de wetgeving. Een motorfiets mag wettelijk veel meer geluid produceren dan een auto. Een moderne auto mag 73 dB produceren, de geluidsproductie van een motorfiets niet hoger mag zijn dan 80 dB.

Geluidsnorm voor alle motorvoertuigen

NEFOM pleit dan ook voor invoering van een identieke geluidsnorm voor alle motorvoertuigen, op basis van een landelijk geldend maximum van 70 dB per uiterlijk 1 juli 2023. Voor auto's hanteert de overheid binnenkort een maximale geluidsnorm van 70 dB. Dit wordt in beginsel jaarlijks gecontroleerd via de verplichte APK. Vanuit het gelijkheidsbeginsel zouden die maximumnorm en de APK zich ook moeten gaan uitstrekken naar andere motorvoertuigen, waaronder motoren en scooters.

Stiltegebieden van Nederland

Nederland kent meer dan 100 Stiltegebieden. Het woord stilte betekent hierbij niet dat het er helemaal stil is, maar staat voor de afwezigheid van storende, voor de omgeving vreemde geluiden. Gebiedseigen geluiden, zoals die van de landbouw, zijn hiervan uitgezonderd. Onder 'stil' worden geluiden verstaan die tussen de 35 en 40 decibel liggen. Stiltegebieden zijn van belang voor de rustzoekende recreant en de flora en fauna in de natuur.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie