Binnenland
NOS

'Vliegticket niet goedkoper dan 34 euro'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Vliegticket niet goedkoper dan 34 euro'

Voor een prikkie met het vliegtuig naar Barcelona. D66 en ChristenUnie willen daar eigenlijk vanaf. Ze pleiten voor een minimumprijs voor vliegtickets; die mogen niet goedkoper zijn dan 34 euro. De regeringspartijen willen zo voorkomen dat luchtvaartmaatschappijen na de coronacrisis gaan stunten met prijzen.

"Het klinkt misschien niet logisch in deze tijd waarin luchtvaartmaatschappijen het moeilijk hebben door de coronacrisis, veel vliegtuigen staan nog steeds aan de grond. Maar het heeft te maken met hun vlieg- en landingsrechten, vliegslots. Veel partijen vrezen dat er een concurrentieslag komt op Schiphol voor het behoud van die vliegrechten", zei politiek commentator Xander van der Wulp in het NOS Radio 1 Journaal.

Liever luisteren?

Op dit moment staan de meeste vliegtuigen aan de grond. Steeds meer partijen in de Tweede Kamer zijn bang dat er straks een grote concurrentieslag gevoerd gaat worden om het behoud van vliegrechten op Schiphol.

"De kans is groot dat maatschappijen na de crisis gaan proberen om routes vast te houden", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte. "Om die vliegtuigen te vullen gaan ze enorm stunten met tickets. Ze gaan ze dumpen ver onder de kostprijs." Veel vliegen, vooral op korte afstanden, heeft grote gevolgen voor het milieu, zegt Paternotte.

Oostenrijk

Met steun van alle linkse oppositiepartijen heeft het voorstel kans van slagen. GroenLinks heeft al eerder gepleit voor een minimum ticketprijs, in navolging van Oostenrijk. Daar is de ondergrens van 40 euro voorwaarde voor de staatssteun aan luchtvaartmaatschappij Austrian Airlines.

Ook in Nederland krijgt KLM miljarden euro's steun om de gevolgen van de coronacrisis te boven te komen, zo heeft het kabinet aangekondigd. Ook daar zullen voorwaarden aan verbonden worden, al is nog niet duidelijk welke precies.

D66 en ChristenUnie willen vooral niet dat de luchtvaartsector na de crisis weer op de oude voet doorgaat. Daarbij nemen ze steeds meer afstand van het kabinetsbeleid. Zo zei de ChristenUnie vorige week al dat er deze kabinetsperiode geen besluit meer moet worden genomen over de opening van Lelystad Airport. D66 toonde daar begrip voor.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie