Binnenland
BNNVARA

Steenuil heeft primeur in Beleef de Lente

foto: Fotografie Gina Heynzefoto: Fotografie Gina Heynze
  1. Nieuwschevron right
  2. Steenuil heeft primeur in Beleef de Lente

De steenuil is al jaren een van de sterren van Beleef de Lente. En dit jaar hebben ze een primeur: afgelopen donderdag, op 25 maart, werd het eerste ei al gelegd. Nooit eerder was de steenuil zo vroeg met de eerste leg, vertelt Ronald van Harxen, voorzitter van Steenuilenoverleg Nederland (STONE), in Vroege Vogels.

Steenuil Beleef de lente

Het eerste ei van de steenuil lijkt wel steeds vroeger te komen. Twee jaar terug kwam het eerste ei op 31 maart, vorig jaar op 30 maart en nu dus zelfs vijf dagen eerder. Of het alleen aan dit vrouwtje ligt of dat er onder invloed van de klimaatverandering eerder gebroed wordt kan Ronald van Harxen nog niet zeggen. Daar heeft hij naar zijn zeggen toch meer data voor nodig.

Vinden van voedsel

Of een vroeg nest problemen geeft bij het vinden van voedsel is een lastige vraag om te beantwoorden volgens Van Harxen. In 2020 begon het gras al vroeg te groeien. Steenuilen hebben problemen met het vangen van muizen in langer gras. Dan gaan ze zich maar richten op andere prooien, zoals meikevers en wormen. Maar dat is wel veel meer werk om de jonge uilenhonger te stillen. Gelukkig voor het nest vorig jaar werd het veld waar ze normaal gesproken jagen op muizen na enkele dagen gemaaid en werden er zo zo'n 70 muizen binnengevlogen in de nestkast.

Uilskuikens uit het ei

Meestal legt een steenuil vier eieren. Steeds om de dag. Pas bij het derde ei begint ze echt met broeden. Toch zal het embryo niet zomaar doodvriezen bij een stevige nachtvorst. Dit begint namelijk pas echt te groeien als de eieren echt bebroed worden. Na 26 dagen komen dan de jonge uilskuikens uit het ei.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie