Binnenland
AVROTROS

Vergeet de barbecue: de picknick wint terrein

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vergeet de barbecue: de picknick wint terrein

We mogen weer vaker en met meer mensen bij elkaar komen. Tijd voor zomerse gezamenlijke maaltijd. Uiteraard blijft die anderhalve meter heilig, en hoe kun je die nou beter waarborgen dan met een picknick. Volgens foodtrendwatcher Anneke Ammerlaan is de picknick inderdaad enorm populair op het moment, vertelt ze in Stax&Toine.

Door de warme zomers van de afgelopen jaren was het buiten eten toch al trek geraakt, maar de picknick past bij uitstek goed bij onze poging om toch nog voldoende afstand te houden.

Met de kleedjes op pad

Ammerlaan: "In andere landen werd er al meer gepicknickt dat in Nederland, maar onder invloed van corona en zeker na de versoepelingen van 11 mei zie je dat ook Nederlanders met kleedjes naar het park gaan."

Volgens Ammerlaan past het bij de huidige behoefte om elkaar weer te zien: "Bij een barbecue is het toch lastig om die afstand te bewaren. Het is geen wonder dat de verkoop van hamburgers zo is gedaald de laatste tijd. Het picknickkleed is intiem. Men heeft behoefte om in kleinere groepjes met elkaar te eten. Ook past het bij behoefte op eerder op de dag met elkaar af te spreken, in plaats van 's avonds."

De chique picknick

Ammerlaan bestrijdt dat de picknick alleen iets is voor studenten of mensen met weinig geld. "Je kunt het zo chique maken als je zelf wilt. De afgelopen tijd zijn er ook tal van bedrijfjes picknicks gaan organiseren. Denk aan compleet verzorgde picknicks in de wijngaarde, maar je kunt ook afspreken of iedereen iets anders wilt meenemen. Wat ook leuk is dat picknick iets van alle culturen is."

Denk goed na wat je serveert. "Als je nog met de fiets naar park moet, moet je daar rekening mee houden. Ook moet de voedselveiligheid voorop staan. Rauw vlees in dan geen goed idee. Sowieso is de picknick meer iets voor in de middag. Dan denk je niet aan een groot stuk vlees. Gooi de dressing nog niet meteen over de sla en kies niet voor gerechten die koud moeten blijven.

Water en limonades

Wat moet daar bij gedronken worden? "Zorg voor voldoende water. Ook kombucha is populair om uit te serveren. Ook zijn er hartstikke veel leuke limonades. Maak die dan wel een beetje pittig zodat je een beetje een bite er aan over houdt. Natuurlijk passen bubbels er ook goed bij. Ik denk niet meteen aan zware rode wijn.

De picknick heeft iets vrolijks en feestelijks. Ammerlaan: "Zelf heb ik ook al laatst mijn verjaardag gevierd met een cake-walk-trough." Er is een keur aan leuke producten die het feestelijker kan maken. "Laat het wegwerpbestek thuis, er is zijn zoveel mooie stevige plastic serviezen op de markt gekomen die je kunt hergebruiken. Als je zorgt voor een leuk kleed ziet het er al snel uit."

BestemmingNL in Stax&Toine

Beperkte bewegingsruimte deze zomer, maar zeeën van tijd. Tijd om na te denken over welke kant we op willen. Hoe organiseer je sociaal contact binnen de beperkingen? Hoe zorg je voor ontspanning? Hoe wil je wonen? Waar wil je ècht je geld aan uitgeven? En hoe blijf je gezond? Stax&Toine is deze zomer op zoek naar: BestemmingNL.

Ster advertentie
Ster advertentie