Binnenland

Gaat de Lelylijn straks door Natura 2000? 'Er ligt ook al een snelweg langs het gebied'

BNNVARA
foto: jansgoozenfoto: jansgoozen
  1. Nieuwschevron right
  2. Gaat de Lelylijn straks door Natura 2000? 'Er ligt ook al een snelweg langs het gebied'

Van Oordt's Mersken is een Natura 2000-gebied vlakbij Drachten. Hier broeden onder andere de laatste kemphanen van ons land. Uitgerekend op deze plek hebben plannenmakers het toekomstige tracé van de Lelylijn getekend. Geen goed idee vindt vogelaar Thijs Willems. Dus is hij een petitie gestart tegen het plan, vertelt hij in Vroege Vogels.

Het gebied ligt aan de oevers van het oude beekje de Boorne, "een beekje dat al in de voorlaatste ijstijd, het Saalien, bij het smelten van het ijs is ontstaan", vertelt oud-onderwijzer Fokke Veenstra. Daardoor is het gebied heel het jaar nat. In het broedseizoen is het daarmee veilig voor heel veel weidevogels, waaronder dus de kemphaan.

In de winter is het een goed rustgebied voor veel watervogels. Het was ooit zelfs het allereerste 'ganzengedooggebied' van ons land. Dat was mede te danken aan vogelonderzoeker Van Oordt, de naamgever van het gebied (Een 'mersken' is de streeknaam voor een nat grasland).

Bedreiging voor broedende weidevogels

Al héél lang wordt er nagedacht over een snelle treinverbinding tussen het noorden en het westen van ons land. Nu ligt er een plan op de tekentafel om die 'Lelylijn' langs de A7 door de mersken te leggen. Vogelaar Thijs Willems vindt dat een uitermate slecht plan.

"Er ligt al een snelweg langs het gebied. Met ook nog een spoorlijn zou er opnieuw een stuk van dit natuurgebied worden afgesnoept. Bovendien zou een droge wal onder de spoorlijn in dit natte gebied een thuis kunnen worden voor kleine roofdieren, die weer een bedreiging zouden vormen voor de broedende weidevogels."

Petitie

Willems is een petitie begonnen tegen het geplande tracé. "Ik ben zeker niet tegen de spoorverbinding op zich, maar wel op deze plek. Er moeten toch alternatieven te bedenken zijn die níet dwars door een Natura-2000 gebied lopen?!
Hier is de petitie te vinden
.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie