Binnenland
NOS

Schulden van Haagse slachtoffers toeslagenaffaire vroegtijdig geschrapt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schulden van Haagse slachtoffers toeslagenaffaire vroegtijdig geschrapt

Den Haag heeft de gemeentelijke schulden van zo'n 1300 gedupeerden van de toeslagenaffaire vroegtijdig kwijtgescholden. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 2 miljoen euro. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Arjen Kapteijns, wethouder sociale zaken van de gemeente Den Haag.

Het gaat om ouders die door de belastingdienst formeel worden aangemerkt als gedupeerden van de onterecht teruggevorderde kinderopvangtoeslagen. Omdat zij hoge bedragen moesten terugbetalen aan de belastingdienst, konden veel van hen niet meer alle rekeningen betalen, waaronder gemeentelijke belastingen. De schulden die daardoor bij de gemeente Den Haag werden opgebouwd, zijn nu dus helemaal kwijtgescholden.

'Rust vinden'

"Het is belangrijk dat deze mensen snel weer rust kunnen vinden en hun leven weer op kunnen bouwen", zei wethouder Kapteijns in het NOS Radio 1 Journaal. "In juni kregen we de lijst van gedupeerden van de landelijke overheid. Daarna hebben we heel snel een team op poten gezet. En ik ben er heel trots op dat de gemeente Den Haag nu ruim 1300 mensen heeft kunnen helpen."

Met de actie loopt Den Haag vooruit op een landelijke regeling, die op 1 januari ingaat. Daarmee worden alle gemeentelijke schulden van gedupeerden kwijtgescholden. De gemeente wilde daar niet op wachten. Ook andere gemeenten werken aan zo'n regeling. De gemeenten betalen voorlopig nog zelf de gemeentelijke schulden, maar de overheid heeft toegezegd hen hiervoor te compenseren.

Niet erkend

Wethouder Kapteijns roept ook mensen die nog niet erkend zijn op om zich te melden. "De mensen die we nu konden helpen, zijn door de landelijke overheid erkend. Als je denkt slachtoffer te zijn, maar niet erkend bent, meld je dan bij onze Helpdesk Geldzaken. We willen graag meedenken en kijken wat we kunnen doen."

Staatssecretaris Van Huffelen erkende eerder al dat de klachtenafhandeling van de toeslagenaffaire ernstig tekort schiet. De demissionaire staatssecretaris reageerde daarmee op kritiek van Nationale ombudsman Van Zutphen. Volgens hem is het systeem voor de klachtenafhandeling te ingewikkeld en duurt de afhandeling te lang.

r1jn toeslagenaffaire

Ster advertentie
Ster advertentie