Binnenland
AVROTROS

Tienduizenden uitgestelde rechtzaken door coronacrisis: jeugd(straf)zaken en familiezaken vanaf 11 mei prioriteit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tienduizenden uitgestelde rechtzaken door coronacrisis: jeugd(straf)zaken en familiezaken vanaf 11 mei prioriteit

Door de coronacrisis zijn de rechtbanken dicht. Dat betekent dat er veel rechtszaken blijven liggen. Saskia Belleman zei gisteren in Beau dat het aardig opstapelt: "Er komen er iedere dag 1000 bij". Dit leidt tot een achterstand van tienduizenden zaken.

Tienduizenden rechtzaken blijven liggen

"De rechtbanken en gerechtshoven behandelen samen gemiddeld 6000 zaken per dag", zegt Jeroen Soeteman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten. "Daarvan zijn er 1000 strafzaken."

35.000 extra strafzaken blijven liggen

Soeteman laat er een rekensom op los: "17 maart gingen de rechtbanken dicht, dus ze zijn zeven weken dicht. Dat zijn, simpel gezegd, 35 werkdagen. Dus 35.000 extra strafzaken zijn blijven liggen."

Dit komt volgens Soeteman boven op de 23.000 zaken die al in achterstand waren.

Urgentie

Dat de rechtbanken dicht zijn betekent niet dat er helemaal geen zaken worden behandeld. Volgens Petra van Kampen, bestuurslid van de Algemene Raad van Nederlandse Orde van Advocaten, is er een onderverdeling gemaakt aan de hand van de urgentie van de zaken.

"Dan moet je qua strafzaken denken aan termijnen die verlopen van mensen die vastzitten, waarover een besluit moeten worden genomen of ze langer moeten blijven vastzitten", zegt Van Kampen.

'De kluts kwijt' bij rechtszaken die wel door gingen

Maar bij de zaken die ondanks de intelligente lockdown nog wel worden behandeld gaat dit niet altijd even vlekkeloos. Saskia Belleman vertelde gisteren in Beau over haar ervaring met rechtszaken in coronatijd.

"Er werk gepoogd om verbinding te leggen met advocaten en verdachten die allemaal op andere locaties zaten. Er waren op dat moment nog geen videoverbindingen", legt Bellemans uit. "Dus er zat op een gegeven moment een voorzitter met vijf mobieltjes voor zich op tafel. Die lagen dan naast de microfoon zodat iedereen kan volgen wat er werd gezegd. Maar de voorzitter raakte zelf de kluts kwijt."

Voorrang voor jeugd(straf)zaken en familiezaken

Aankomende maandag gaan de rechtbanken grotendeels weer open. Hoe moet de rechtspraak weer in goede banen worden geleid? Volgens Van Kampen is goede communicatie van belang. "Overleg met de advocaat in specifieke zaken hoe je het behandelt, wanneer je het behandelt en met wie je het behandelt."

"De inhoudelijke behandeling van strafzaken, jeugd(straf)zaken en familiezaken leent zich minder voor afhandeling via telehoren, dus in deze zaken is de meeste achterstand ontstaan", zegt Marijn Rens van Raad voor de rechtspraak. "Daarom geven we vanaf 11 mei prioriteit aan deze rechtsgebieden."

Ster advertentie
Ster advertentie