Binnenland

Mediatycoon Joop van den Ende: 'kunstenaar moet geen zaak runnen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mediatycoon Joop van den Ende: 'kunstenaar moet geen zaak runnen'

[AVROTROS] “Een kunstenaar moet niet denken aan geld, niet aan een salaris verdienen, die wil zijn gevoel en talent volgen.” Zo reageerde Joop van den Ende op het bericht dat de cultuursector dreigt te worden uitgehold. Daarvoor waarschuwen de Raad voor Cultuur (RvC) en de Sociaal Economische Raad (SER) in een vandaag verschenen verkenning.

De RvC en de SER adviseren de overheid om een bloeiend cultuurbeleid te stimuleren, maar ook de sector zelf is aan zet. In de verkenning staat dat er gezocht moet worden naar nieuwe financieringsmogelijkheden. Ook moet de positie van de kunstenaar zelf verbeteren. Zo moet er gezorgd worden voor betere arbeidsvoorwaarden en kunstenaars moeten zichzelf vooral niet uit de markt prijzen door tegen lage tarieven te werken.

De positie van mensen die werken in de cultuursector moet worden verbeterd, anders dreigt er afsterving, zo luidt het advies. De sector moet vooral zelf actie ondernemen, kunstenaars moeten beter voor zichzelf gaan zorgen en zich zakelijker opstellen.

Joop van den Ende, mediamagnaat en televisieproducent brak in Radio EenVandaag de lans voor de kunstenaar. Hij adviseert het aankomende kabinet om een beleid te formuleren dat zeker het ontwikkelen van het talent stimuleert. “Een kunstenaar moet namelijk geen zaak runnen”, zei hij. Het gaat volgens Van den Ende ook om de mensen om de kunstenaar heen.

Joop van den Ende

Luister hier het hele gesprek.

Afsterving

Ster advertentie
Ster advertentie