Naar homepage
Binnenland

Verdwijnen van cash problematisch voor blinden en slechtzienden
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verdwijnen van cash problematisch voor blinden en slechtzienden

De Nederlandse Bank (DNB) waarschuwt voor het dalende gebruik van contant geld. Uit de laatste cijfers blijkt dat minder dan vier van de tien betalingen nog maar cash gebeuren. Dit is problematisch voor ouderen, maar zeker ook voor blinden en slechtzienden.

Pinnen op goed vertrouwen

In Stand.nl reageert luisteraar Dick van der Maat. Hij behoort tot de groep blinden en slechtzienden. Van der Maat: "Pinnen is niet moeilijk, want er zit een puntje bij de 5." Maar hij maakt zich wel zorgen over het totaal verdwijnen van cash geld: ''Je weet als blinde of slechtziende niet zeker wat de verkoper intikt qua bedrag op het apparaat.'' Dat moet allemaal op goed vertrouwen, zegt hij. Een oplossing zou een bonnetje in braille zijn, maar dat ziet Van der Maat niet gebeuren: ''Wie gaat dat betalen?'' Van der Maat zegt dat hij veel geholpen wordt door zijn partner, maar als je geen ziende partner hebt, sta je er als visueel gehandicapte alleen voor.

Daarbij vertelt hij dat pinnen bij een pinautomaat niet prettig is als je blind bent. Je weet niet wie over je rug of via een spiegeltje meekijkt naar je pincode. ''Een vriendin van mij pint alleen op het treinstation bij een grenswisselkantoor. Want dat is binnen en dus veiliger.'' Het is daarom voor visueel gehandicapten extra lastig als er steeds meer zonder contant geld betaald wordt.

ANBO

Renée de Vries van de ouderenbond ANBO wil ook dat contant geld een betaalmogelijkheid blijft. Ze benadrukt dat cash een wettig betaalmiddel is en dat veel ouderen nog afhankelijk zijn van contante betalingen. Daarom moet het ook overal geaccepteerd worden. Ze heeft wel begrip voor de chauffeurs in het openbaar vervoer die vanuit veiligheidsoverwegingen niet met zoveel cash willen rondrijden. De Vries: ''Daar is ook een oplossing voor bedacht. Want bij de automaat is het altijd nog mogelijk een dagkaart te kopen met munt- of papiergeld. Niet ideaal, maar daar hebben we begrip voor.''

Ster advertentie
Ster advertentie