Binnenland
MAX

Waarom de straatmuzikant lijkt te verdwijnen: 'We hebben geen cash meer op zak'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de straatmuzikant lijkt te verdwijnen: 'We hebben geen cash meer op zak'

Iedereen herkent het wel: je bent aan het winkelen in de winkelstraten van de stad of het dorp, en de straatmuzikant zorgt voor een gezellig sfeertje met zijn instrument. Maar dat beeld zou zo maar eens kunnen verdwijnen. Straatmuzikanten hebben het namelijk lastig, en dat is niet goed, vindt directeur van de Kunstenbond Ronald Gijsbertsen. Hij vindt dat we de taak hebben om de traditie van straatmuzikanten in Nederland te handhaven. Samen met straatmuzikant Bertje Dopewrtje uit Alkmaar vertelt hij over dit probleem in Villa VdB.

Bertje Doperwtje

Bertje Doperwtje is beroemd in Alkmaar en zorgt al jaren voor sfeer in de Alkmaarse winkelstraten, vertelt hij: "Ik speel vooral eigen liedjes. En ik heb ook wat liedjes gepikt, maar die heb ik dan zo vertimmerd dat het weer van mij is geworden." Hij vertelt dat je niet op de straat moet spelen voor het geld: "Alleen als je wat te brengen hebt, en niet voor het geld. Als je het voor het geld doet, dan kan je beter Nederlandstalige meuk gaan zingen."

Straatartiest als beroep

Artiesten als Bertje moeten we koesteren vindt Gijsbertsen: "Het is een een beroepsgroep. Waarschijnlijk zijn er zo'n duizend artiesten in Nederland die daar hun werk van hebben gemaakt. Deels zijn het muzikanten of mensen die een andere act doen en geld ophalen met een pet." Maar er zijn ook heel veel mensen die in opdracht werken, vertelt hij: "Die hebben contracten met winkeliersverenigingen, met gemeentes, Oranjeverenigingen, festivals dus die worden ingehuurd om daar een professionele act te doen. Wat we willen doen is ervoor zorgen dat die mensen eerlijke contracten hebben. Een goed inkomen daaraan kunnen verdienen is gewoon dat er ook tarief berekeningen worden gemaakt."

Gratis drank

Bertje Doperwtje voegt toe: "Wat je overkomt als muzikant is dat je bijvoorbeeld gevraagd wordt om ergens te spelen bij een opening van een winkel. En dat ze zeggen: dan krijg je gratis koffie en gratis drank. Maar ik drink niet. en ik doe het natuurlijk ook voor mijn brood." Hij kon er in het begin moeilijk van rondkomen, vertelt hij: "De eerste jaren dat ik bezig was liep ik met een zak kleingeld naar de woningbouwvereniging om mijn huur te betalen, meestal een paar weken te laat. Dan waren ze coulant en accepteerde ze dat. Tegenwoordig red ik het allemaal beter."

Geen cashgeld

Een andere belangrijke reden waarom het slechter gaat met de straatmuzikant, is het verdwijnen van cash geld. Bertje merkt dat ook: "Ik krijg het regelmatig te horen van mensen: 'Sorry, ik heb geen geen cash geld op zak'." Daarom pleiten artiesten om kleingeld op zak te houden, vertelt Gijsbertsen: "Maar we zijn ook andere dingen aan het onderzoeken en testen om dat via een app mogelijk te maken. Dat je gemakkelijk met je mobiel kunt overmaken aan een straatartiest."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie