Binnenland
NOS

NvZ: 'Begin met het vaccineren van ziekenhuispersoneel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NvZ: 'Begin met het vaccineren van ziekenhuispersoneel'

Het kabinet overlegt vandaag over mogelijke aanpassingen van de zogenoemde vaccinatiestrategie. De druk neemt toe om niet alleen kwetsbare mensen en het personeel van verpleeghuizen voorrang te geven. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen vindt bijvoorbeeld dat ziekenhuispersoneel voorrang moet krijgen vanwege de groeiende problemen op de IC’s.

David Jongen, directeur van het Zuyderland ziekenhuis en vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, hoopt dat het Kabinet het ziekenhuispersoneel voorrang gaat geven. "Personeel is bij ons heel erg belangrijk. Er vallen op dit moment veel collega’s uit door corona en ik vind het onbegrijpelijk dat we daar niets mee doen in deze situatie. Ik snap de afweging niet dat wij geen voorrang krijgen", legt Jongen uit in het NOS Radio 1 Journaal.

Ziekenhuizen hebben het zwaar

Op dit moment is de situatie op de Intensive Care in Nederland ontzettend zwaar. Het coronavirus slaat flink om zich heen en de ziekenhuizen komen steeds voller te liggen. "Als ik voor mijn eigen ziekenhuis spreek zitten we heel dicht tegen de grens. De hele kerst hebben we drie á vier keer crisisoverleg gehad. We zijn daarnaast de zorg aan het afschalen tot op het niveau dat zelfs de operaties van jonge vrouwen met borstkanker worden uitgesteld. We komen nu aan bij de oranje en rode zorg", gaat Jongen verder.

Hij deelt dan ook de zorgen van de Nederlandse Zorgautoriteit, die vanmorgen in De Telegraaf ook hun zorgen uitten over de kritisch planbare zorg, die doorgaans binnen zes weken geleverd moet worden. Die komt namelijk in gevaar. "We moeten gewoon operatiekamers sluiten omdat we op dit moment niet de mensen beschikbaar hebben. Het loopt bij ons echt storm. We hebben op dit moment een hoog ziekteverzuim."

Daarom is de enige knop waaraan nog gedraaid kan worden, de knop waarmee de zorg wordt afgeschaald. "Het is daarom ook heel anders dan de eerste golf. Het duurt namelijk langer, de energie is er een beetje uit en het ziekteverzuim is dus een stuk hoger dan tijdens de eerste golf. We zitten al maanden op een enorme piek. Dat blijft maar doorgaan. Het is voor ons passen en meten wat betreft de bedden", vertelt Jongen verder.

Effecten van lockdown zijn belangrijk

"We wachten dan ook met smart op het effect van de huidige lockdown. We hopen dat we dat snel gaan zien, maar we zien daar op dit moment helemaal niets van. Het moet nu wel heel snel gaan gebeuren, de lockdown is immers twee weken geleden ingegaan."

De oplossing ligt volgens de voorzitter in het effect van de lockdown. "De cijfers moeten dalen, maar daarnaast moet het personeel ook gevaccineerd worden. Ik vind het onbegrijpelijk dat wij niet eerder gevaccineerd worden, juist bij ons knelt het op dit moment. Het ziekteverzuim is juist zo hoog doordat veel collega's thuis zitten met corona. Ik hoop dat we daarom eerder kunnen vaccineren", sluit Jongen af.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie