Binnenland
WNL

Rode Kruis: 'Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rode Kruis: 'Situatie rond Ter Apel is onhoudbaar'

De situatie in Ter Apel is inmiddels zo uit de hand aan het lopen, dat ook Artsen zonder Grenzen te hulp is geschoten. Daar is hoofd nationale hulp van het Rode Kruis Heleen van den Berg heel blij mee, maar "dat zij hier moeten staan is een schandalige situatie", vertelt zij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Het Rode Kruis heeft een servicepunt bij Ter Apel en doen EHBO, maar de medische triage gaat nu dus in samenwerking met Artsen zonder Grenzen. "De situatie hier is erbarmelijk, mensonwaardig. Dat zij er nu zijn, dat helpt."

De burgemeester van Groningen Koen Schuiling pleitte er eerder deze week bij Sven op 1 voor om asielzoekers die buiten moeten slapen desnoods onder dwang op te laten vangen. Van den Berg zegt elk initiatief te steunen om de situatie in Ter Apel op te lossen. Zij twijfelt alleen of dwang de juiste oplossing is. "Er is zoveel onduidelijkheid en wanhoop. Ik zou zelf ook blijven zitten", zegt Van den Berg.

'Kabinet is te laat'

De bestuursvrouw roept het kabinet op om zo snel mogelijk met meer duidelijkheid te komen. Dat terwijl staatssecretaris Eric van den Burg (Asiel) zei volgende week met informatie naar buiten te treden over een nieuwe opvanglocatie.

Dat is volgens Van den Berg te laat. "Het dieptepunt is al heel lang geleden bereikt", legt zij uit. Eind oktober gaf het Rode Kruis al aan dat de opvang onder de humanitaire waarden was gezakt en dat er versnelde aanmeldcentra moesten komen. "Wij begrijpen dat deze crisis politiek en bestuurlijk niet snel op te lossen is, maar het is al te laat. Elke dag erbij is te laat", zegt Van den Berg. "Wij kunnen dit niet oplossen en ik zie veel wanhoop bij de mensen hier. De hygiënische omstandigheden zijn ook ver onder de maat."

Buitenslapers

Van den Berg is er bang voor dat het aantal mensen dat buiten moet slapen alleen maar toeneemt. Dat terwijl er in een paviljoentent van het ministerie van Justitie en Veiligheid nabij het azc in Ter Apel 200 slaapplekken beschikbaar zijn.

Hoe kan het dan zo zijn dat de vluchtelingen buiten op de grond slapen en niet op een veldbed in de tent? "Dat is echt aan de politiek", stelt Van den Berg. "De enige oproep die wij doen is dat men ervoor moet zorgen dat er zo snel mogelijk slaapplekken gereed gemaakt worden." Morgen gaat het kabinet hierover in beraad.

Van den Berg benadrukt nogmaals dat het belang dat de situatie snel wordt opgelost. Zeker als het straks kouder wordt en vaker gaat regent. "De modder stroomt over de slaapplekken heen. Dat is niet houdbaar. Laat volgende week de plekken komen en laat ook in het totaalakkoord Ter Apel meegenomen worden."

Heleen van den Berg Hoofd Nationale hulp van het Rode Kruis (25 augustus 2022) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie