Binnenland
KRO-NCRV

700 man sliep buiten in Ter Apel: 'Niet eerder gezien in de geschiedenis'

foto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 700 man sliep buiten in Ter Apel: 'Niet eerder gezien in de geschiedenis'

“Nadat ik een kwartier daarbinnen was, had ik niet meer het idee dat ik in Nederland was. Mensen ruiken, ze stinken want ze hebben soms al weken niet gedoucht”, zo beschrijft journalist Benjamin de Bruijn de situatie bij het vluchtelingenaanmeldcentrum in Ter Apel bij Stand.nl.

Ook vannacht hebben weer minstens 700 asielzoekers buiten geslapen. Artsen zonder Grenzen vergeleek de Nederlandse situatie met het beruchte vluchtelingenkamp Moria. De hulporganisatie gaat daarom vanaf vandaag zorg aan asielzoekers bieden.

Benjamin de Bruijn was vorige week donderdag voor het eerst in Ter Apel waar hij werkte aan een reportage voor Pointer van KRO-NCRV. "Toen waren er nog tweehonderd tot 250 mensen, die buiten sliepen. Intussen gaat het nu dus om 700 mensen." Bruijn zag mensen buiten slapen op kleedjes die ze van inpakmateriaal maakten. "Doordat mensen ‘op één hoop worden gegooid’, en buiten slapen ontstaan er ook vechtpartijen."

'Dit hebben we niet eerder gezien'

Op de vraag of het een unicum is in Nederland dat nu zoveel mensen voor een aanmeldcentrum slapen, antwoordt, Marlou Schrover, hoogleraar Migratiegeschiedenis aan de Universiteit Leiden, dat we dit "niet eerder hebben gezien." Ze benoemt eerdere situaties waarbij grote groepen vluchtelingen naar Nederland kwamen: "Bijvoorbeeld Joegoslavië in de jaren 90 en Syrië natuurlijk in 2015, maar dan werden er wel altijd noodlocaties gevonden, zoals leegstaande kantoorgebouwen."

Schrover realiseert zich dat het tijd kost om die gebouwen geschikt te maken om mensen in op te vangen. "Maar je zag bij de Oekraïners bijvoorbeeld dat het toch wel vrij snel kon."

'COA heeft voorkeur voor grote opvanglocaties'

Schrover vindt het lastig dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sinds de jaren ’90 voorkeur heeft voor grote opvanglocaties. "Ze zouden dan makkelijker zorg en controle kunnen leveren, zoals asieladvocaten, medische ondersteuning, maar ook een crèche of een schooltje. Tot de jaren 90 had je honderden kleine opvanglocaties en dat was een enorme organisatie om dat allemaal te controleren en te regelen."

Volgens Schrover is de instroom van asielzoekers op dit moment lager dan in voorgaande pieksituaties die zij noemde. Maar eerder waren er vier aanmeldlocaties waarvan er inmiddels drie gesloten zijn. "Nu moeten alle mensen geregistreerd worden op één plek. Dat moet natuurlijk heel zorgvuldig gebeuren."

Beslisambtenaren hebben volgens de hoogleraar een moeilijke klus om een inschatting te maken over wie kansrijk en wie kansloos is om een vluchtelingenstatus te krijgen. "Dat is geen kwestie van ik schrijf je paspoortnummer op en komt u maar binnen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie