Binnenland

'Kuijt is een soort onderdirecteur bij Feyenoord'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kuijt is een soort onderdirecteur bij Feyenoord'

[NOS] Feyenoord heeft zich deze week definitief gepresenteerd als titelkandidaat en dat heeft de club onder meer te danken aan aanvoerder Dirk Kuijt. Hij is een van de grondleggers van het huidige succes. De Rotterdammers waren onderwerp van gesprek in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten de journalisten Willem Vissers (de Volkskrant), Tom Knipping (Voetbal International) en Hans Klippus (AD Sportwereld) aan tafel.

Het Sportforum is terug te luisteren op deze pagina.

"Kuijt is al anderhalf jaar bezig met de professionalisering van Feyenoord", weet Willem Vissers. "Er wordt zo goed naar hem geluisterd, hij is een soort onderdirecteur. Alle adviezen die hij geeft, worden opgevolgd."

'Topsportklimaat zit in je hoofd'

In het verleden werd er door meerdere oud-werkgevers geklaagd dat bij Feyenoord een topsportklimaat ontbreekt. Vissers countert: "Een topsportklimaat zit in je hoofd. Als Kuijt vroeger zijn familie en vrienden over had laten vliegen in Liverpool of Istanboel, dan stuurde hij ze weg als de wedstrijd in de buurt kwam."

"Dan mochten ze zoveel drinken als ze wilden, Dirk wilde rust. Hij heeft altijd zuinig geleefd voor zijn sport. Daarom rent hij op zijn 36ste nog rond als iemand van 26. Kuijt kan dat gevoel overbrengen op jonge jongens die niet weten hoe het werkt."

Tom Knipping gaat nog niet mee in de Rotterdamse polonaise en ziet een gevaar. "Feyenoord heeft alleen Nicolai Jørgensen gekocht deze zomer. Zij krijgen straks ook te maken met blessures en schorsingen. Ajax en PSV hebben bredere selecties en zouden op de lange termijn aan het langste eind moeten trekken."

'Feyenoord kampioen'

Volgens Vissers is daarin een belangrijke rol weggelegd voor spelers als Michiel Kramer, Simon Gustafson en Marko Vejinovic. Jongens die geen basisplaats hebben veroverd en inmiddels in hun tweede seizoen bij de club aan de Maas zijn begonnen.

"Neem nu Vejinovic. Een goede voetballer, maar het is er nog niet uitgekomen. Hij kan nu twee dingen doen. Of op de bank blijven zitten en aan het eind van het jaar kijken waar hij heen kan gaan. Of hij denkt: ik moet klaarstaan op het moment dat ik nodig ben. Als hij dan z'n niveau haalt, is Feyenoord spekkoper."

In die woorden kan Hans Klippus zich helemaal vinden. Sterker nog, hij verwacht aan het eind van dit eredivisieseizoen een volle Coolsingel. "Ik denk dat het dit jaar goed gaat komen. Ik denk dat Feyenoord kampioen wordt."

'Rol Van Praag uitgespeeld'

De gasten nemen ook de toekomst van Michael van Praag door. Na een mislukte campagne om voorzitter van de FIFA te worden, lukte het hem ook niet om tot eerste man van de UEFA benoemd te worden.

"Hij zou nu nog kunnen proberen om een bemiddelende rol te kunnen spelen in het Nederlandse circus, al is dat misschien ook al te laat", stelt Vissers. "Anders is zijn rol gewoon helemaal uitgespeeld. Volgens mij kan hij goed saxofoon spelen, daar heeft hij nu alle tijd voor."

Maandag belde Erben Wennemars in De Nieuws BV met Feyenoorder Dirk Kuijt. Hoe kan het dat de 36-jarige routinier zo fit is? Luister hier naar het gesprek.

Ster advertentie
Ster advertentie