Binnenland
NOS

Wie betaalt de boete van de Belastingdienst? 'Het voelt als broekzak-vestzak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie betaalt de boete van de Belastingdienst? 'Het voelt als broekzak-vestzak'

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) legt het ministerie van Financiën een recordboete op van 3,7 miljoen euro vanwege de zwarte lijst waarop de fiscus jarenlang persoonsgegevens van mogelijke fraudeurs bijhield. Maar wie betaalt die boete eigenlijk? We behandelen het In NOS Met het Oog op Morgen met huiseconoom Mathijs Bouwman.

Video niet beschikbaar

De AP noemt een lange lijst aan overtredingen. Zo had de Belastingdienst geen wettelijke basis voor het verwerken van de persoonsgegevens op de lijst. Zonder zo'n AVG-grondslag is het verwerken van persoonsgegevens verboden.

Broekzak vestzak

Ook klopten de persoonsgegevens vaak niet. Hierdoor stonden mensen onterecht als mogelijke fraudeur geregistreerd. Verder was de beveiliging van de lijst niet op orde en werd de interne privacytoezichthouder niet op tijd betrokken bij de opzet van de lijst. Vanwege de ernst, de grote gevolgen en het lange voortduren van de overtreding heeft de AP de hoogste boete tot dusver opgelegd.

"De Belastingdienst betaalt dat bedrag aan de overheid. Het gaat naar de Autoriteit Persoonsgegevens en die draagt het af aan het ministerie van Financiën, de schatkist. Maar onder financiën valt ook de Belastingdienst. Dus het voelt als een broekzak-vestzak, maar in principe gaat het wel van de begroting van de Belastingdienst af", legt Bouwman uit.

Ingewikkeld

"Voor zover wij de overheid zijn, betalen wij het. Maar ontvangen wij het ook. Dus het is niet zo dat wij nu extra belastingen moeten opbrengen. Ik snap dat het gebeurt en ik denk ook dat het moet gebeuren, maar het maakt het wel ingewikkeld", zegt Bouwman.

"Het is niet de bedoeling dat de overheid zichzelf boetes oplegt. De overheid moet zich gewoon aan de wet houden. Daar zijn al die boeteclausules en strafregels helemaal niet voor bedoeld."

oog belastingdienst

Ster advertentie
Ster advertentie