Binnenland

'Kabinetten hebben ernst van financiering vanuit Golfstaten ernstig onderschat'

NOS
foto: Nieuwsuurfoto: Nieuwsuur
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kabinetten hebben ernst van financiering vanuit Golfstaten ernstig onderschat'

SP-Kamerlid Sadet Karabulut vindt dat de regering eerder had moeten optreden tegen de financiering van buitenlandse moskeeën door golfstaten. "Kabinetten hebben op hun handen gezeten en de situatie ernstig onderschat", zegt Karabulut in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Zeker dertig islamitische organisaties in Nederland hebben de afgelopen jaren financiering aangevraagd in Golfstaten of hebben daadwerkelijk geld ontvangen uit deze landen. Het gaat om miljoenen euro's uit Koeweit en Saudi-Arabië. Dat blijkt uit informatie die de overheid jarenlang geheim heeft gehouden maar waar NRC Handelsblad en Nieuwsuur de hand op wisten te leggen.

Financiering vanuit conservatieve golfstaten is omstreden vanwege de zorg dat ze hiermee hun fundamentalistische variant van de islam, het salafisme, exporteren naar Nederlandse gebedshuizen. De Tweede Kamer vraagt al jaren om transparantie over de geldstromen, maar krijgt steeds nul op rekest. "We weten dat er financiering is vanuit de golfstaten. Maar wat precies, om hoeveel geld en om welke moskeeën het gaat is nog steeds onbekend. En de informatie die wij kregen is vertrouwelijk dus daar kan ik niets mee."

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil dat de financiering stopt om zo de verspreiding van het salafisme in Nederland af te remmen. "Je mag het vinden en je mag het geloven. Maar je moet het niet laten propageren door hier wagenwijd de deur open te zetten voor financiering vanuit deze golfstaten", aldus Segers.

NOS Met het Oog op Morgen

Dit artikel is een bijdrage van het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen, dat elke dag tussen 23.00 en middernacht te horen is op NPO Radio 1. Het Oog is ook beschikbaar als podcast. Meer over het radioprogramma is te vinden op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie