Binnenland
NOS

Late vorst veroorzaakt laagste appeloogst in 10 jaar

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Late vorst veroorzaakt laagste appeloogst in 10 jaar

Door de late vorst van dit jaar zijn Zuid-Limburgse appeltelers getroffen door de laagste appel-opbrengst in tien jaar. Dat meldt het NOS Radio 1 Journaal.

De bomen van teler Gilbert Petit in het Zuid-Limburgse Ulestraten zijn kaal. Waar er normaal 100 appels aan zijn boom hingen, zijn dat er nu 15. Zijn plukkosten vallen hierdoor hoger uit; er moet veel gelopen worden voor weinig opbrengst. Petit vroeg zich door alle tegenslagen zelfs af of het nog wel rendabel was om te plukken.

Quote

Het is Zuid-Limburg waar het heeft toegeslagen omdat wij niet beschikken over oppervlaktewater. Je kunt een bescherming aanleggen als het zo gaat vriezen door flink te besproeien... Of we moeten een groot bassin aanleggen van een voetbalveld. Dan kun je drie á vier nachten beregenen. Maar daar zitten behoorlijke kosten aan.

Appelteler Gilbert Petit

Volgens Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie, is er in totaal een hoeveelheid van 100 miljoen kilo appelen verloren gegaan. Dat is een afname van 25 procent ten opzichte van vorig jaar.

Ster advertentie
Ster advertentie