Binnenland
NOS

Bert Janssen: 40 jaar leven met een donorhart en een recordbrekende wilskracht

foto: Privéfotofoto: Privéfoto
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert Janssen: 40 jaar leven met een donorhart en een recordbrekende wilskracht

Bert Janssen is een naam die nu vereeuwigd wordt in het Guinness Book of Records. Niet vanwege zijn talent of prestaties in de sportwereld, maar vanwege zijn buitengewone overlevingsverhaal. Bijna 40 jaar geleden onderging Janssen op 17-jarige leeftijd een harttransplantatie, waarbij hij een donorhart ontving. Een ingreep die destijds zeldzaam was en waarvan de levensverwachting statistisch gezien slechts 15 jaar bedraagt na de transplantatie. Janssen deelde meer over zijn opmerkelijke ervaring in NOS Met het Oog op Morgen, waarbij hij zijn besluit om ondanks de uitdagingen van een donorhart voluit te leven, benadrukte.

Het Guinness-record markeert niet alleen een opmerkelijke mijlpaal in de medische geschiedenis, maar ook een persoonlijk verhaal van doorzettingsvermogen en levenslust. Janssen deelt zijn reis en zijn besluit om ondanks de uitdagingen van een donorhart, voluit te leven. "Ik ben echt een uitschieter", zegt Janssen met een vleugje bescheidenheid. "Ik heb gewoon mijn leven geleefd." Voor hem was de gemiddelde levensverwachting na een harttransplantatie slechts een statistiek, terwijl hij vastbesloten was om zijn leven te leiden zoals hij dat wilde.

Een leven vol verrassingen

Zijn levensverhaal weerspiegelt een periode van 30 jaar waarin hij "onbezonnen" leefde, vol werk, gezin en avonturen. Van het starten van een gezin tot het bouwen van een huis met zijn vader, van zweefvliegen tot het leiden van een team als meubelmaker op luxe jachten, Janssen heeft nooit stilgestaan. Maar zelfs met zijn vastberadenheid om zijn leven ten volle te leven, waren er uitdagingen. Janssen moest noodgedwongen zes jaar geleden stoppen met werken toen zijn energie begon af te nemen. Toch koos hij ervoor om niet te veel tijd door te brengen in ziekenhuizen en onderzoeken, om niet voortdurend geconfronteerd te worden met zijn medische geschiedenis.

Casper Eurlings, zijn cardioloog van het Laurentius-ziekenhuis in Roermond, beschouwt zijn zaak als een medisch wonder. Eurlings legt uit dat terwijl Janssen een uitzondering is, er innovaties zijn geweest in de medische wetenschap die hebben bijgedragen aan een beter begrip en beheer van harttransplantaties. Desondanks blijft Janssen's record een inspiratiebron voor anderen die leven met donororganen. Zijn verhaal benadrukt de mogelijkheid om ondanks tegenslagen een vervuld leven te leiden.

Bert

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie