Binnenland
AVROTROS

Dit is dé oplossing voor de hoge energieprijzen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is dé oplossing voor de hoge energieprijzen

Als we de gaskraan in Groningen een beetje verder opendraaien zijn we niet alleen van het Russische gas af, maar wordt onze energierekening ook een stuk lager. En in Groningen lijkt er best wat draagvlak voor te zijn. "Je moet de solidariteit van de Nederlanders niet onderschatten", vertelt hoogleraar David Smeulders in dr Kelder en Co. "Ik denk dat dit aansluit bij de Nederlandse traditie."

Hoogleraar David Smeulders is verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In een speciale uitzending van dr Kelder en Co over of Nederland zelfvoorzienend kan zijn, vertelt hij hoe Gronings gas ons land geheel onafhankelijk kan maken.

Geef de Groningers een ruimhartige vergoeding, zodat in het gebied nog steeds gas gewonnen kan worden. Dat is nog altijd goedkoper dan de torenhoge energierekeningen compenseren, denkt Smeulders.

Aardbevingen terugbrengen met stikstofinjecties

"Het belangrijkste is dat we die veiligheid daar kunnen garanderen. Ik denk dat de mensen in Groningen zeggen: we kunnen wel geld krijgen, maar we willen veiligheid. Vandaar ook dat het mogelijk is om die aardbevingen terug te brengen door de bodem te stabiliseren. Als we aardgas eruit halen moeten we er iets in terugstoppen, dat kan met stikstofinjecties", vertelt hij.

Smeulders noemt Groningen het "Saudi-Arabië" van het gas. In 1995 hadden we zo’n 2800 miljard kubieke meter gas, nu is daarvan nog zo’n 500 miljard van over. Als we het gas louter voor ons eigen land zouden gebruiken, hebben we ieder jaar zo’n 40 miljard kubieke meter nodig. Dat betekent dat je er nog zo’n 12,5 jaar mee door kan. "Als je op langere termijn je positie wil veiligstellen dan is de strategische positie van Groningen heel belangrijk."

Ster advertentie
Ster advertentie