Binnenland
KRO-NCRV

Zorgen over aanvullende zorgverzekering: 'Duizenden euro's aan extra kosten'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zorgen over aanvullende zorgverzekering: 'Duizenden euro's aan extra kosten'

Naast de zorgen over de stijgende zorgpremie van 11,50 euro, zijn er ook mensen die zich zorgen maken over hun aanvullende zorgverzekering. "Een stijging van zo’n elf of twaalf euro betekent voor mij ongeveer het dubbele", vertelt Spraakmakers-luisteraar Yvonne Swinkels.

Stand.nl: De zorgpremie stijgt te hard

Ook het systeem achter de zorgverzekeringen roept ergernis op. Luisteraar Leni de Zwart is 74 jaar en lijdt aan een vorm van reuma. "Dat houdt in dat je aan dure medicijnen zit", legt ze uit. En de daarbij komende eigen risico ergert De Zwart. En dan met name de term: "Ik vind die term stuitend, dus gooi dat er uit. Het geeft mij en vele anderen een gevoel van: het is je eigen schuld."

Remgeld en ziekenfonds

Xander Coolman, gezondheidseconoom aan de VU, merkt op dat deze term in België niet eens wordt gebruikt. "Daar noemen ze het remgeld", legt hij uit.

Ook vraagt luisteraar De Zwart zich af of het oude systeem, met ziekenfonds en particulier verzekerd zijn, niet gunstiger was. Gezondheidseconoom Coolman denkt dat dat niet zo is: "In die tijd stegen de ziektekosten ook. Dus dat systeem van toen en nu lijken best op elkaar. Wel is er verschil voor mensen die particulier verzekerd waren. Omdat de zorg zo duur is geworden, zouden zij nu in grote problemen zijn gekomen."

Duizenden euro's aan zorgkosten

Als we praten over de stijgende zorgkosten denken we al snel aan de basisverzekering, maar het brengt ook problemen voor de mensen die aanvullend verzekerd zijn. Dat merkt Yvonne Swinkels dagelijks: "Een stijging van zo’n elf of twaalf euro betekent voor mij ongeveer het dubbele", aldus Swinkels. "Daarnaast worden er steeds meer manieren van zorg uit de aanvullende verzekering gehaald. Dat betekent voor mij duizenden euro’s aan zorgkosten die niet worden vergoed." Toch is Swinkels deze zorg nodig: "Anders lig ik de hele dag met pijn in bed."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie