Binnenland
WNL

OMT-lid Bonten ziet licht aan het einde van de tunnel: 'Zwarte scenario van tafel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Bonten ziet licht aan het einde van de tunnel: 'Zwarte scenario van tafel'

Lid van het Outbreak Management Team (OMT) Marc Bonten is voorzichtig optimistisch over de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus. Dat zei de arts-microbioloog vanochtend bij Sven op 1 op NPO Radio 1. “Het zwarte scenario is nu echt van tafel. Als je kijkt naar andere landen, kun je niet anders zeggen dan dat de ontwikkelingen gunstig zijn.”

OMT-lid Bonten ziet licht aan het einde van de tunnel: ‘Zwarte scenario van tafel’

In Denemarken en Engeland, waar de omikronvariant zich een aantal weken eerder verspreidde dan in Nederland, waren de besmettingscijfers alarmerend. Maar die cijfers vertalen zich in veel mindere mate naar intensive care-opnames dan we gewend zijn bij de voorgaande coronagolven. Zo liggen er in Denemarken weliswaar veel mensen op de verpleegafdelingen, maar op de ic’s blijft het relatief rustig.

Groepsimmuniteit

Volgens Bonten valt dit te verklaren door de opbouw van een zekere groepsimmuniteit tegen ernstige ziekte, mede dankzij de vaccins. Ook dat is terug te zien in Denemarken en Engeland, die een vergelijkbare vaccinatiegraad hebben met Nederland, maar wel veel eerder geboosterd
hebben, zegt Bonten. Of dit kan leiden tot versoepelingen in Nederland, wordt morgen door het OMT besproken.. “Als dat klopt zou je kunnen zeggen: we laten het gewoon rondgaan in bepaalde delen van de bevolking die sowieso weinig kans hebben om een ernstige acute ziekte te krijgen.”

Als de cijfers en modellen deze theorie onderbouwen, zijn er dus misschien versoepelingen mogelijk, al wil Bonten daar geen harde uitspraken over doen. “Ik denk echt dat we stapje voor stapje moeten gaan”, zegt hij.

Verder is het mogelijk dat de quarantaineregel wordt versoepeld, om te voorkomen dat bepaalde sectoren plat komen te liggen. Zo moeten ook mensen die al een boosterprik gehad hebben thuis blijven wanneer iemand binnen het gezin besmet is met het coronavirus. “Ik denk dat we daar zeker naar moeten kijken”, zegt Bonten over de quarantaineplicht. “Het komt er uiteindelijk op aan welke ziektelast we gaan accepteren.”

Belang van OMT

De nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei maandag dat het kabinet niet langer enkel naar medische modellen moet kijken als basis voor het coronabeleid. Daar is Bonten het mee eens. “Het aantal ziekenhuisopnames is één van de parameters in de afweging. De andere modellen gaan bijvoorbeeld over de economische en mentale schade. Die moeten ook meegenomen worden. Maar het kabinet heeft heel vaak de OMT-adviezen gevolgd”, geeft de arts-microbioloog toe.

Bonten geeft aan dat hij het zelf ook fijn zou vinden als het OMT iets minder belangrijk wordt gevonden. “Als het OMT er niet meer toe doet, dan zitten wij in een situatie waarbij de bedreiging voor de ziekenhuizen vele malen minder is.”

Het kabinet komt donderdag bijeen in het Catshuis om het advies dat het OMT morgen uitbrengt te bespreken. Vrijdagavond wordt dan tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte en de kersverse minister van Volksgezondheid duidelijk of het advies wordt overgenomen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie