Binnenland

Goud voor Sharon van Rouwendaal op 10 kilometer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Goud voor Sharon van Rouwendaal op 10 kilometer

Sharon van Rouwendaal heeft het debacle van de Nederlandse zwemmers in het olympische zwembad van Rio de Janeiro voor een groot deel weggespoeld door in het open water een gouden medaille te veroveren op de tien kilometer.

De 22-jarige specialiste, die op de langebaan de finale van de 400 meter miste, demarreerde halverwege de wedstrijd en kreeg een paar concurrentes mee. Maar ze wist ook die vrouwen van zich af te schudden en tikte uiteindelijk na twee uur zwemmen afgetekend als eerste aan.

Commentator Bob van der Tak deed verslag van de laatste meters van Sharon van Rouwendaal:

Een peloton van 25 vrouwen was begonnen aan de vier ronden door de baai van de Copacabana. Terwijl Van Rouwendaal, vorig jaar bij de WK tweede op deze afstand, aan de zijkant van de meute ruimte voor haar slagen zocht, namen de Australische Chelsea Gubecka en de Hongaarse Eva Risztov het voortouw.

Drinken

Na de eerste ronde van 2,5 kilometer had de Nederlandse zich in de voorhoede genesteld en ook halverwege lag ze tussen wereldkampioene Aurelie Muller uit Frankrijk en titelverdedigster Risztov in de voorste gelederen.

Kort na de tweede ronding van de boei, na zo'n 6,5 kilometer zwemmen, kwam de Baarnse met een versnelling die het veld langzaam maar zeker uit elkaar trok. Bij het ingaan van de laatste ronde sloeg koploopster Van Rouwendaal het drinken over, daarmee de concurrentie min of meer dwingend hetzelfde te doen om niet te veel op achterstand te raken.

De Italiaanse Rachele Bruni, de Chinese Xin Xin en de Braziliaanse Poliana Okimoto wisten lang in het kielzog van de Nederlandse te blijven en ook Muller sloot nog aan bij de achtervolgsters. Van Rouwendaal bleef ondertussen een hoog tempo zwemmen en slaagde erin een gaatje van zo'n tien meter te slaan. Die voorsprong bleef tot aan de finish intact.

Bruni bereikte op zestien seconden van de winnares het finishbord, terwijl Poliana Okimoto met het brons aan de haal ging.

Ster advertentie
Ster advertentie