Binnenland
NOSNTR

Brieven vanuit overheid moeten begrijpelijker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Brieven vanuit overheid moeten begrijpelijker

Brieven en andere overheidstaal moet begrijpelijker worden. Daar pleit een meerderheid in de Tweede Kamer voor. D66, VVD, GroenLinks-PvdA, CDA en ChristenUnie willen dat het in de wet komt dat de overheid zich begrijpelijk moet uitdrukken. Lara Moerer van Project Duidelijke Taal van de gemeente Leiden nam al eerder dit initiatief bij de gemeente Leiden.

Communicatie vanuit de overheid moet in begrijpelijke taal

Niet aan willen beginnen

De brieven van de overheid en overheidstaal gebruiken werkt niet volgens Moerer. "Hoe zo een brief eruit ziet? Denk aan lange zinnen, ingewikkelde woorden, de belangrijkste boodschap die onderaan staat bijvoorbeeld. Dat kan anders, dacht ik zo", legt Moerer uit. "Het is vaak ook veel tekst, dus als mensen een brief krijgen van meerdere kantjes zonder tussenkopjes, zorgt het er voor dat velen van hen niet eens aan de brief willen beginnen."

Taaltraining en schrijfwijzer

Die gevolgen zijn groot. "Daardoor komt de boodschap van de gemeente niet over. Rekeningen worden niet betaald en we krijgen veel telefoontjes met vragen 'Waarom moet het zo moeilijk?'" Volgens Moerer heeft veel met gewenning te maken. "Ik denk dat heel veel gewoonte is. Mensen die al jaren bij een gemeente of organisatie werken en het al jaren zo doen. Je gebruikt oude formats die in systemen staan. We zijn nu al 1,5 jaar bezig om dit te veranderen en hebben verschillende acties gedaan. Een daarvan is dat we collega's op taal-training hebben gestuurd. En we hebben een schrijfwijzer gemaakt", eindigt Moerer.

item taal

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie