Binnenland
BNNVARA

Voetbal wordt nog altijd te veel als mannensport gezien

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbal wordt nog altijd te veel als mannensport gezien

Ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in het voetbal is groot. Dat komt ook tot uiting in de media, blijkt uit het onderzoek 'Scoren zonder stereotypen' van Women Inc. Vrouwelijke voetballers worden anders neergezet dan mannelijke voetballers. "En dat draagt natuurlijk bij aan het beeld dat wij vrouwen vaak niet als echte voetballers zien", vertelt Emma Lok, directeur van Women Inc., in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

In de berichtgeving over voetbal gaat het over 'vrouwenvoetbal' of gewoonweg 'voetbal'. Oftewel, er wordt een heel duidelijk onderscheid gemaakt door de media en dat is dan ook precies het probleem. "In 97% van de koppen boven artikelen over vrouwenvoetbal wordt verwezen naar vrouw-zijn. Maar als je kijkt naar mannenvoetbal, wordt dat nooit genoemd. En als het genoemd wordt, gaat het over een 'doelman'", aldus Emma Lok, directeur van belangenorganisatie Women Inc.

Ajax een slecht seizoen?

Een goed voorbeeld is berichtgeving over het seizoen van Ajax. Er wordt namelijk gezegd dat de Amsterdamse club een slecht seizoen heeft gehad. "Maar Ajax heeft geen slecht seizoen gehad", zegt Lok. "De mannen hebben het niet goed gedaan. De vrouwen van Ajax doen het super. Dat zijn allemaal bevestigingen dat voetbal nog altijd wordt gezien als een mannensport, en nog niet voor mannen en vrouwen. Dus daar moet verandering in komen."

Vergelijking met mannelijke voetballers

De ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in het voetbal wordt in stand gehouden door de berichtgeving daarover. Dat bevestigt ook Daphne Koster. Zij is inmiddels manager bij Ajax, maar toen zij zelf speelster was, was zij zich ervan bewust dat ze anders in beeld werd gebracht dan haar mannelijke collega's. "Ik werd heel vaak vergeleken met mannelijke spelers. In eerste instantie ervaarde ik dat als een compliment. Later dacht ik, ik ben gewoon Daphne Koster, ik ben een vrouwelijke voetbalster die dus blijkbaar heel goed kan voetballen. Dus waarom moet ik worden vergeleken met een man."

Op sportredacties valt op dat vaak de kennis over vrouwenvoetbal tekort schiet. Iets wat volgens Lok onnodig is. Wanneer een meer divers team met specialistische kennis over het vrouwenvoetbal op de redactie rondloopt, kan er op een gelijkwaardige manier naar vrouwenvoetbal worden gekeken: "En dan kun je daar specifieker over berichtgeven."

Ander beeldmateriaal

Daarnaast benoemt Koster dat, naast dat er anders over haar werd geschreven, er ook andere foto's van haar werden gebruikt. Dat blijkt ook uit het onderzoek van Women Inc. Journalisten zijn zich vaak niet van bewust van de heersende stereotypen van mannelijke en vrouwelijke voetballers, legt Lok uit.

Lok: "Een meerderheid van de beelden bij mannen gaan over voetballers in actie. En bij de vrouwen zie je dat tien keer vaker een portretfoto wordt geshowd. En dat laat een heel ander beeld zien. Dat zorgt ervoor dat het veel passiever is hoe wij de vrouwelijke voetballer zien. (...) En dat draagt natuurlijk bij aan het beeld dat wij vrouwen vaak niet als echte voetballers zien."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie