Dit is de Dag
EO

D66 Amsterdam: ‘Afblazen huldiging Ajax-vrouwen ronduit seksistisch’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. D66 Amsterdam: ‘Afblazen huldiging Ajax-vrouwen ronduit seksistisch’

Volgens de Amsterdamse D66-fractievoorzitter Ilana Rooderkerk heeft het afblazen van de huldiging van de Ajax-vrouwen te maken met seksisme. "Bij mannen is het de gewoonte om zulk soort huldigingen te laten plaatsvinden en bij vrouwen niet", zegt ze in Dit is de Dag.

Rooderkerk reageert op de woede die is ontstaan nadat de directie van Ajax besloot om de huldiging van de landskampioen op het Leidseplein niet door te laten gaan.

Is afblazen huldiging Ajax-vrouwen seksisme?

Er klinkt kritiek dat Ajax is gezwicht voor oproep van de fanatieke supportersvereniging die vindt dat er geen reden is voor een feestje nu het zo slecht gaat met de mannen van Ajax.

Vooral dit argument van supportersclub valt bij Rooderkerk niet in goede aarde. "Dat de supportersvereniging het afdoet als een experiment en dat het huldigen van een winnend Ajax-team alleen weggelegd zou zijn voor mannen, is ronduit seksistisch."

Veel te laat

Marleen Molenaar is de voormalig manager van de Ajax-vrouwen. Ook zij vindt het gek dat de huldiging van het vrouwenteam niet doorgaat omdat de mannen niet in de feeststemming zijn.

Toch kan ze zich wel voorstellen dat de winnende vrouwen drie weken na het behalen van het kampioenschap niet meer staan te springen om een huldiging in de stad. "Ik zou dat wel een ding vinden. Je moet het momentum pakken. Je wil het liefst op die dag zelf een feestje vieren en gehuldigd worden."

Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO). Een opiniërend journalistiek radioprogramma met @TijsvandenBrink, @MargjeFikse of @HansvanderSteeg. Maandag tot vrijdag om 18.30 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie