Binnenland
BNNVARA

Agressie tegen Jeugdbescherming: 'Ik moest onderduiken'

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Agressie tegen Jeugdbescherming: 'Ik moest onderduiken'

90% van de jeugdbeschermers van Jeugdzorg Overijssel heeft regelmatig te maken met bedreigingen van ouders. Ook online neemt de haat en agressie alleen nog maar toe. Kun je als jeugdbeschermer nog wel je werk doen? Ruud Brinkman, bestuurder van Jeugdbescherming Overijssel, en jeugdbeschermer Nicole Eggens vertellen erover in De Nieuws BV.



Brinkman geeft aan dat agressie een groot probleem is binnen zijn organisatie. "De medewerkers die afgelopen maanden met agressie te maken hebben gehad, denken ook na om te stoppen met het werk." Volgens de bestuurder vormt online agressie tegen medewerkers nu een van de grootste problemen. "Je ziet veel shaming and blaming, zoals de namen en adressen van onze medewerkers die online worden verspreid."

'Ik moest onderduiken'

Jeugdbeschermer Eggens is geen onbekende als het gaat om ervaring met agressie: "Ik heb alle denkbare vormen meegemaakt." Eggens vertelt dat ze in het verleden zelfs een keer heeft moeten onderduiken. Dit komt volgens Eggens ook door de positie van haar werk: "Wij zijn het eindstation, onze zorg wordt door de rechter opgelegd. Mensen die niet op ons zitten te wachten, komen ons toch tegen." Ondanks het begrip dat ze kan opbrengen, vindt Eggens het net zo belangrijk dat zij en haar collega's wel hun werk kunnen blijven doen.

Toeslagenaffaire

Brinkman herkent het beeld van hoogoplopende emoties van ouders en vindt dat emoties er mogen zijn, maar trekt een streep bij gedrag dat grenzen overgaat. "Daarom zijn we ook blij met wetgeving die privé-gegevens delen om te beschadigen strafbaar gaat maken." Volgens de bestuurder lopen de emoties soms te hoog op.

Zo ook in de media, waar de afgelopen periode veel kritiek is op de uithuisplaatsingen van kinderen wiens ouders slachtoffer zijn geworden van de Toeslagenaffaire. Brinkman vindt dat over deze situatie een ongenuanceerd beeld is ontstaan. "Dat is buitengewoon pijnlijk voor de ouders die het betreft. Polarisatie maakt dat we niet meer het goede gesprek kunnen voeren." Volgens de bestuurder hebben de gedupeerden alle ondersteuning nodig om uit te zoeken wat er is gebeurd en wat er hersteld kan worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie