Binnenland
BNNVARA

Vallende sterren: volgend weekend kunnen we er een heleboel zien

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Vallende sterren: volgend weekend kunnen we er een heleboel zien

Op 12 en 13 augustus is er een bijzondere perseïdenzwerm boven Nederland te zien. Dat is een meteorenregen, en dit noemen wij ook wel een regen van vallende sterren. Maar om het goed te zien, moeten de omstandigheden wel meewerken, zegt wetenschapsjournalist Govert Schilling in Vroege Vogels: "De maan moet niet al te fel zijn, en er moet geen bewolking zijn."

Video niet beschikbaar

"Perseïden zijn helder en snel en hebben nalichtende sporen. In de volksmond worden het ook vallende sterren genoemd maar eigenlijk zijn het dus meteoren", vertelt Schilling. "Het is kosmisch gruis dat van grote hoogte, 85 kilometer, naar beneden valt, richting de aarde. Maar het wordt tegengehouden door de dampkring. Daar komt het met een enorme snelheid in terecht en zorgt het voor een reactie van de atomen in de dampkring. Dat veroorzaakt het prachtige lichtverschijnsel."

Perseïdenzwerm

Meteoren vallen wel vaker, maar juist de zwerm is bijzonder: "Die valt maar één keer per jaar, in onze zomer", aldus Govert Schilling: "De naam Perseïden is afgeleid van het sterrenbeeld Perseus dat rond middernacht aan de noordoostelijke sterrenhemel te vinden is."

Hemel & aarde

Govert Schilling publiceerde onlangs het boek Hemel & aarde. Een boek dat een blik geeft op ons heelal en aarde. Hoe ziet onze planeet er uit vanuit de hemel? En wat voor prachtige fenomenen zijn er in de hemel te zien? Sterrenstelsels op miljoenen lichtjaren afstand, de Melkweg of planeet Mars en ruimtefoto's van natuurverschijnselen zoals vulkaanuitbarstingen, lichtvervuiling en megasteden.

In het boek van Govert staan tal van foto's van de James Webb Space Telescope. Deze telescoop werd twee jaar geleden gelanceerd en moet het licht opvangen van sterren en sterrenstelsels die kort na de oerknal werden gevormd. Ook moet het de vorming van nieuwe sterrenstelsels observeren.

Maar er zweeft al weer een nieuwe telescoop in de ruimte: in juni 2023 werd de Europese ruimtetelescoop Euclid gelanceerd. Die heeft een geheel andere taak dan de James Webb. De Euclid moet miljarden stelsels zoals onze Melkweg in kaart brengen en heel nauwkeurig bepalen waar die staan. Dat moet een enorme nauwkeurige driedimensionale kaart van het heelal opleveren.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie