Binnenland
AVROTROS

Prijs katoen flink gestegen: wat betekent dit voor jouw portemonnee?

foto: Pexels kai pilger
  1. Nieuwschevron right
  2. Prijs katoen flink gestegen: wat betekent dit voor jouw portemonnee?

De gasprijs rijst de pan uit, huizen zijn duurder dan ooit en als gevolg van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is nu ook de prijs van katoen flink duurder. Wat gaan wij daar in onze portemonnee van merken?

"De prijs voor katoen is binnen een hele korte periode met tien tot twintig procent gestegen naar zo'n 0,90 cent per pond. Dat is heel veel. Dat is vijftig procent meer dan een stabiele prijs van tien jaar geleden", legt Professor Paul Kiekens, oud-voorzitter van de vakgroep textielkunde van de Universiteit Gent uit in Blok&Toine.

Mislukte oogst

Volgens Kiekens zij hier verschillende redenen voor. "Het komt onder andere door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Daarnaast komt de economie na het coronavirus weer op gang, waardoor er weer een grote naar grondstoffen, zoals katoen is. Daarbij zijn er mislukte katoen oogsten, waardoor er een tekort is."

Binnen Europa wordt heel weinig katoen geproduceerd en wordt de grondstof dus vooral uit het buitenland geïmporteerd. Daarom zullen wij volgens Kiekens ook in Europa meer gaan betalen voor katoen.

Te lage prijs

Per jaar wordt er zo'n 25 miljard kilogram katoen geproduceerd. Negentig procent daarvan wordt gebruikt voor het maken van kleding. Als je het Kiekens vraagt, wordt textiel op basis van katoen al jarenlang voor een hele lage prijs aangeboden.

"Dat heeft alles te maken met de wereldhandel. Maar als je kijkt naar de energie die er zit in het productieproces van katoen en de kleding die ervan gemaakt wordt, is de prijs naar mijn mening heel laag."

Nieuwe prijs voor katoenen kleding

De prijs van katoen stijgt iedere dag met zo'n vijf tot tien procent en zal volgens Kiekens voorlopig niet naar beneden gaan. Ook een terugval naar de oude prijs verwacht hij niet. "De oppervlaktes aan katoenproductie kunnen niet zomaar worden uitgebreid, maar ondertussen groeit de bevolking en blijft de vraag naar katoen dus groot."

Naar verwachting zal de prijs van kleding gemaakt van katoen iets stijgen, maar hoeven consumenten niet te rekenen op een hele hoge prijsstijging.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie