Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Nederland viert vrijheid en e-bikes onder de loep

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Nederland viert vrijheid en e-bikes onder de loep

Het is vandaag 5 mei en dus besteden we op NPO Radio 1 aandacht besteed Bevrijdingsdag. Zo kijkt Dr Kelder en Co naar hoe vrij we werkelijk zijn. Verder neemt Radar Radio e-biketests onder de loep. En uiteraard houden we je door de dag heen op de hoogte van de ontwikkelingen in de Giro. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Loonslavernij en vrijheid

Vanaf 13.00 is het weer tijd voor Dr Kelder en Co, die kijkt naar hoe vrij we eigenlijk zijn in onze moderne economie. We zitten gevangen in een baan, een grijze leaseauto, de file, een hypotheek… Biedt dit keurslijf juist vrijheid of is het een recept voor een geestdodend leven? Met filosoof Bas Haring en auteur Fleur Brockhus praat Jort Kelder over de relatie tussen vrijheid en arbeid. Zijn zelfstandigen vrijer dan loonslaven? Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

Verder bij Dr Kelder & Co: regulering en prostitutie. Sekswerkers moeten zich als zelfstandige gedragen maar verliezen daardoor hun vrijheid. Kom als prostituee nog maar eens aan een hypotheek bij de bank, vaak krijgen ze nul op het rekest. Hoe pakt de regulering van het oudste beroep ter wereld uit?

Fietstesten en kamerplanten

En Radar Radio kijkt vanaf 15.00 uur met dit lekkere weer uur naar fietsen. Zij gaan het in de uitzending hebben over de e-biketest van Fietsenwinkel.nl. Wie op zoek is naar een e-bike kan allerlei testen gebruiken voor informatie, zoals die van de Fietsersbond, ANWB, Consumentenbond, AD of de eigen test van Fietserswinkel.nl. Dat is de Nationale E-bike Test waar hun huismerk Brinckers verrassend goed uitkomt. Hoe kan dat?

Verder helpt Radar Radio je vandaag bij de onderhoud van je kamerplanten. Die vragen in sommige gevallen nogal wat onderhoud. Wat is de beste manier? Welke planten hebben veel onderhoud nodig en welke weinig? Volstaat alleen water of moet er ook plantenvoeding bij? Een kamerplantendeskundige geeft je uitleg.

De Giro d'Italia

Ook vandaag wordt er in Israël gekoerst door het peloton. En wel van Haifa naar Tel Aviv, tussen die twee steden is door de organisatie een rit gemaakt van 167 kilometer met een vlak einde. Ofwel, het is vandaag tijd voor de eerste sprint. Of weet er net als vorig jaar weer iemand het peloton te verrassen door er met de overwinning vandoor te gaan.

Gio Lippens zit voor de NOS bij de finish en houdt je door de dag heen op de hoogte van de belangrijkste gebeurtenissen.

Adoptie issues

Adoptie uit het buitenland staat steeds vaker ter discussie. Vorig jaar nog adviseerde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming om adoptie uit het buitenland te verbieden. Een van de eersten die corruptieschandalen aan het licht bracht was Roelie Post, ambtenaar bij de Europese Commissie in Brussel. Eind jaren negentig werkte zij voor de EC aan de problematiek van de kinderrechten in Roemenië. Die moesten opgelost voordat toetreding van Roemenië tot de EU mogelijk was.

Post kreeg te maken met tegenwerking en bedreigingen die zo ernstig zijn dat ze inmiddels ondergedoken leeft in een dorpje in het noorden van Nederland en dat ze een slepend conflict heeft met haar werkgever, de EC. Die erkent haar niet als klokkenluider en dreigt met strafmaatregelen. In Argos vertelt zij vanaf 14.00 uur haar verhaal.

Fijne zaterdag!

Ster advertentie
Ster advertentie