Binnenland
NOS

Blauwtongvaccin definitief niet toegestaan: 'Dit kan gezien worden als grote domper'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Blauwtongvaccin definitief niet toegestaan: 'Dit kan gezien worden als grote domper'

Het vaccin tegen blauwtong uit Zuid-Afrika wordt definitief niet in Nederland ingevoerd. Er zijn te veel onzekerheden over de veiligheid en de effectiviteit van dit vaccin. Maar alle hoop op een vaccin is nog niet verloren, want er wordt nog steeds aan gewerkt, ook in Nederland.

"Dit kan zeker gezien worden als een teleurstelling voor de dierenhouders", zegt Melle Holwerda, onderzoeker bij de Wageningen Universiteit, in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik kan mij goed voorstellen dat het Zuid-Afrikaanse vaccin toch wel als een licht aan het einde van de tunnel werd gezien. Nu dat niet het geval is, kan ik mij heel goed voorstellen dat het als een grote domper wordt ervaren. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik ben bang dat dierenhouders toch nog meer met blauwtong te maken zullen krijgen."

Warmere temperaturen

Boeren maken zich zorgen over dit voorjaar, ook omdat het al warmer is dan gemiddeld. "Ik snap heel goed dat de dierenhouders zich zorgen maken", zegt Holwerda. "Uiteindelijk kost het heel veel dieren het leven, net als afgelopen jaar met de uitbraak. Ondanks de warmere temperaturen, hoeft dat niet gelijk te betekenen dat blauwtong weer de kop op gaat steken. Dat gaat namelijk ook in samenhang met de knut. Daar moet de populatie eerst groot genoeg van zijn om het virus weer te kunnen verspreiden."

Dat is volgens Holwerda nu nog niet het geval. "Daar zal nog eventjes wat tijd overheen gaan. Maar voor nu is dat nog niet voldoende." Ook in Nederland wordt gewerkt aan een vaccin voor blauwtong. "We zijn bij Wageningen Bioveterinary Research aan de slag gegaan samen met farmaceutische bedrijven. Eén daarvan heeft toegezegd dat ze hun vaccin bij ons willen testen. Daar gaan we binnenkort mee aan de slag."

Veilig en werkzaam

Daarvoor moet er worden gekeken naar de veiligheid en werkzaamheid, legt Holwerda uit. "Bij het Zuid-Afrikaanse vaccin waren er daar toch twijfels over bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dan kan je het beter niet doen, voordat we met zijn allen naar Den Haag gaan wijzen dat het hun fout is, daar ben ik het helemaal mee eens. Wij hopen voornamelijk dat onze kandidaat veilig en werkzaam is."

Wanneer dat vaccin klaar kan zijn, durft Holwerda niet met zekerheid te zeggen. "Als alles meezit, dan hopen wij aankomende zomer de eerste vaccins op de markt te kunnen brengen. Maar dat is dus nog wel een grote 'als'. Mocht blijken dat het vaccin effectief en veilig is, en er een versnelde registratie bij het ministerie mogelijk is, dan zou het zomaar heel snel kunnen gaan. Maar we houden daarin wel een grote slag om de arm."

Wanneer komt er in Nederland een vaccin tegen blauwtong?

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie