Binnenland
NOSNTR

Visboer, verpleegkundige en onderwijzer: zo keken zij naar de Troonrede

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Visboer, verpleegkundige en onderwijzer: zo keken zij naar de Troonrede

Het was een positieve Troonrede die koning Willem-Alexander vanmiddag uitsprak: iedereen gaat erop vooruit het komende jaar. Verder moeten mensen gaan voelen dat de politiek er voor iedereen is. De vraag is dus: hebben de mensen om wie het gaat er vertrouwen in?

We spraken met een visboer, een verpleegkundige en een directrice van een basisschool over de Troonrede.

'Pas als mensen het in de portemonnee merken, gaan ze geld uitgeven'

Al 33 jaar rijdt Kees Bont van Volendam naar Nieuwegein, waar hij een viswinkel heeft. "Ik ga vijf of zes dagen per week om 04.30 uur mijn bed uit. Ik drink een kop koffie en dan vertrek ik." De afgelopen jaren merkt Bont dat het beter gaat met de economie: klanten geven meer geld uit. "We zitten nog niet op het niveau van voor 2008, maar het gaat echt beter. Toch hoor ik nog wel geluiden van mensen die zeggen: we wachten het af."

Bont bedoelt daarmee dat hoewel de economie groeit, hij merkt dat nog veel mensen de hand op de knip houden. "Pas als mensen het in de portemonnee merken, gaan ze geld uitgeven."

Met één van de maatregelen die het kabinet neemt, is hij niet blij: de btw-verhoging. "Alle prijzen moeten aangepast worden, alle folders, alle kaartjes. In januari beginnen we in de min, omdat we een hoop geld moeten investeren."

Toch is hij positief. "Zowel in de Troonrede als in de regering heb ik vertrouwen."

'Wat krijgen de ziekenhuizen erbij?'

Fija Wesselius is 63 jaar en werkt als verpleegkundige in het ziekenhuis. Ze is blij dat er meer geld naar de zorg gaat, vertelt ze in de bus van het radioprogramma Nieuws en Co. "Ik zie bijvoorbeeld dat er 3 miljard in de ouderenzorg wordt geïnvesteerd, maar wat krijgen ziekenhuizen erbij?"

Nieuws en Co bus over de Troonrede

Volgens Wesselius hebben ziekenhuizen het momenteel erg moeilijk. "Daar komen ook veel ouderen op de eerste hulp terecht. En in sommige gevallen kunnen ze de intensive care niet meer openhouden door het tekort aan personeel. Het is dus vreemd dat er 3 miljard naar ouderenzorg gaat, maar dat niet wordt benoemd wat naar de algemene zorg gaat."

Verder moet er volgens Wesselius gekeken worden naar het imago van de zorg. "Mensen die kiezen voor de zorg, doen dat omdat ze er passie voor hebben. Je hart moet er liggen. Iedereen kan iemand aankleden, maar er zit nog een stukje achter."

'Eerst zien, dan geloven'

Kyra Pronk is directeur van bassischool de Oostwijzer in Zoetermeer. De Oostwijzer heeft 570 leerlingen. "Ik probeerde tussendoor even naar de Troonrede te kijken, maar dat lukte niet want ik had er geen tijd voor. Dat typeert het onderwijs."

Toch heeft ze wel het stuk over onderwijs gelezen en daar is ze positief over. "Goed om te lezen dat er extra wordt geïnvesteerd in onderwijs. Dat er aandacht is voor salarisverhoging en werkdrukverlichting."

Pronk is nog wel kritisch: "Het eerste wat ik denk is: hoeveel en wanneer? Het is namelijk eerder beloofd, maar uiteindelijk duurt het jaren voor je er iets van merkt. Dus eerst zien, dan geloven."

Ster advertentie
Ster advertentie